Inschrijven in Nederland voor studie of werk

Algemeen

Wilt u tijdelijk in Nederland werken of studeren? Schrijft u zich dan in bij de gemeente om een burgerservicenummer (BSN) te krijgen.

Mededeling

U kunt zich niet bij alle gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene voor studie of werk.

Omschrijving

Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). Hoe u zich inschrijft, hangt af van de duur van uw verblijf in Nederland.

  • U woont niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is. U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren. Of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont.
  • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont.

Werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. Maak hiervoor een afspraak bij 1 van de gemeenten waar niet-ingezetenen ingeschreven kunnen worden.

Aanvragen

Zo dient u een inschrijvingsverzoek in:

  • U gaat naar de gemeente.
  • U neemt mee:
    • uw geldige identiteitsbewijs

Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.

Kosten

Inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) is gratis.

Wet- en regelgeving