Buurtpreventie

Algemeen

Buurtpreventie begint als initiatief van bewoners die in groepsverband willen bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van hun woonomgeving. Als team dragen zij bij aan de onderlinge verbondenheid en zijn zij de ogen en oren van hun eigen wijk of buurt voor o.a. de politie en de gemeente. Buurtpreventieteams signaleren verdachte en onveilige situaties en maken hier melding van. Daarnaast onderhouden zij contacten met buurtbewoners. Buurtpreventieteams dragen zo op een belangrijke manier bij aan een hoger gevoel van veiligheid en welzijn.

Welke vormen van buurtpreventie zijn er?

  • WhatsApp Buurtpreventie
    Op het terrein van social media bestaat een landelijke registratie met spelregels voor het gebruik van WhatsApp gericht op buurtpreventie. Binnen Nederland hebben zich inmiddels ruim 8.600 WhatsApp buurtpreventiegroepen geregistreerd bij de stichting WABP (WhatsApp Buurt Preventie). Op de website van WABP zijn deze appgroepen voor een ieder zichtbaar en herkenbaar. Bezoekers van deze site kunnen zich aanmelden bij de appgroep(en) van hun keuze en blijven daardoor op de hoogte van hetgeen de gebruikers met elkaar wisselen op het gebied van veiligheid. Ga naar www.wabp.nl voor meer informatie.
     
  • Burgernet
    Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Door uzelf bij burgernet aan te melden ontvangt u een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Of in de app via "Bel met de politie" knop. Ga naar www.burgernet.nl voor meer informatie.
     
  • Burgerhulpverlener Hartstichting
     Wordt burgerhulpverlener via de Hartstichting. Indien u een geldig reanimatiediploma in bezit heeft, kunt u burgerhulpverlener worden. U komt in actie bij een hartstilstand in uw buurt. Ga naar www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener voor meer informatie.

Hoe kunt u zich aanmelden?

De gemeente ondersteunt de vorming van buurtpreventieteams in Rijswijk. Wilt u ook een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid van uw eigen woonomgeving? Meld u dan nu aan als buurtprevent! U kunt het online aanmeldformulier buurtpreventie invullen en verzenden.

U krijgt daarna een formulier teruggestuurd om een verklaring omtrent gedrag aan te vragen. Deelnemers aan buurtpreventie hebben namelijk een verklaring omtrent gedrag nodig. De kosten worden echter door de gemeente betaald. Na afgifte van de verklaring omtrent gedrag kunt u deelnemen aan een team en wordt u door de gemeente uitgenodigd voor een korte cursus over burgerrechten en plichten.

Buurtpreventie in het nieuws

Buurtpreventie

  • Geslaagde Buurtpreventiedag in Rijswijk

    Op zaterdag 18 maart 2023 werd voor de tweede keer in Rijswijk de Buurtpreventiedag gehouden. Buurtpreventen zijn inwoners van Rijswijk die zich vrijwillig inzetten voor de veiligheid in hun buurt of wijk. Buurtpreventieteams van De Strijp, Steenvoorde-Noord, Steenvoorde-Zuid, Rijswijk-Midden en Oud-Rijswijk en de Muziekbuurt hebben hieraan deelgenomen. Samen met de samenwerkingspartners zoals politie en gemeente kwamen ze bij elkaar op de gemeentewerf om elkaar beter te leren kennen en om kennis en informatie te delen.

  • Woninginbraken in Rijswijk

    Het aantal inbraken in Nederland piekt in de donkere maanden. Helaas blijkt dit ook in Rijswijk het geval te zijn is er de afgelopen tijd diverse malen ingebroken. Met name de wijken Oud-Rijswijk en Stervoorde zijn bij inbrekers in trek.