Bouwen aan gelijke kansen

Algemeen

Hieronder leest u meer informatie over de verschillende activiteiten.

Bliksemstage

Als men niet weet wat er te koop is, kan men ook niet kiezen. Klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden.

Daarom organiseert JINC Bliksemstages. Leerlingen van de basisschool en het vmbo ontdekken daarbij wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interesse. Op die manier zorgen we ervoor dat kinderen hun horizon verbreden en bereiden we hen voor op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

Wanneer uw bedrijf moet voldoen aan een SROI verplichting kan deelname aan JINC ingezet worden als Invulling daarvoor.

Hoe het werkt

Bliksemstages hebben de grootste effect als jongeren echt even kunnen rondlopen op de werkvloer. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan:

  • Op locatie: Tijdens een Bliksemstage op locatie bezoeken kinderen van de basisschool en het vmbo een bedrijf voor een kennismaking met een aantal beroepen. Ze steken de handen uit de mouwen en doen een ochtend lang echt ervaring op. Op deze manier ervaren ze hoe het is om bij een bedrijf te werken en weten ze beter wat ze leuk vinden. Een bliksemstage op locatie duurt ongeveer 2,5 uur
  • In de klas: Hierbij komt een professional naar de basisschool of het vmbo toe om de leerlingen kennis te laten maken met zijn of haar bedrijf en alle beroepen die daar voorkomen. Ook nu worden er opdrachten uitgevoerd, zodat de jonge deelnemers ontdekken waar ze goed in zijn. JINC kan helpen bij het bedenken van deze opdrachten. Een Bliksemstage in de klas duurt 2 keer 75 minuten. 

Goed op te weten: bedrijven die deuren openen voor een groepje leerlingen, worden niet in het diepe gegooid. JINC helpt bij de invulling van het programma, dat altijd onder schooltijd plaatsvindt. Ook geven we deelnemers een handleiding vol tips. Op de dag zelf is er bovendien altijd een docent of begeleider aanwezig. Groepjes zijn niet te groot; ze tellen gemiddeld acht leerlingen.

De ervaring heeft geleerd dat elk bedrijf een actief en gevarieerd programma kan aanbieden, ook als de belangrijkste werkzaamheden niet vooral door ex-vmbo’ers wordt uitgevoerd. Bij grote advocatenkantoren werken immers ook juridisch assistenten, receptionistes en directiesecretaresses – om maar iets te noemen. Het doel is bovendien niet alleen om jongeren in contact te brengen met mogelijke beroepen voor later, maar ook om hun algemene kennis te vergroten.

Meedoen?

Lijkt het u leuk om werknemers van de toekomst enthousiast te maken voor uw bedrijf of sector? En in een kort tijdbestek iets doen wat bijdraagt aan het vergroten van gelijke kansen? Meld u dan aan via denhaag@jinc.nl.

Sollicitatietraining

De kunst van aangenomen worden. Jezelf voorstellen, oogcontact maken, vragen stellen. Het is zo simpel als wat, maar je moet het wel even weten. Tijdens een sollicitatietraining leren jongeren hoe ze indruk kunnen maken op een potentiële baas.

De sollicitatietrainers van JINC komen ze regelmatig tegen op de cv’s die leerlingen sturen als ze op zoek zijn naar een bijbaan of stageplek: mailadressen als ‘chickie99@gmail.com’ of ‘player8@hotmail.com’. De opmerking dat iemand met zo’n e-mailadres net zo goed geen brief kunt sturen, komt voor de luisteraars vaak als donderslag bij heldere hemel. Dáár hadden ze nou nog nooit aan gedacht.

"Elke keer als ik na zo’n training naar huis rijd, voel ik me alsof ik een cadeautje heb gekregen. Het is zó leuk om te doen." - Charles Amkreutz, HR-directeur PON

Veel jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand missen iemand in hun omgeving die hun vertelt wat de sociale codes zijn op de werkvloer. Ze weten dus niet hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek, dat de telefoon uit hoort te staan en ze rechtop moeten zitten.

JINC organiseert daarom sollicitatietrainingen. Professionals laten hierbij middels rollenspellen zien hoe je zo’n gesprek maakt of breekt. Wanneer uw bedrijf moet voldoen aan een SROI verplichting kan deelname aan JINC ingezet worden als Invulling daarvoor. 

Hoe het werkt

Goed om te weten: wie zich aanmeldt voor het geven van een sollicitatietraining, wordt niet in het diepe gegooid. JINC geeft nieuwe sollicitatietrainers een persoonlijke briefing en verstrekt een handleiding vol tips. U hoeft bovendien geen door de wol geverfde hr-medewerker te zijn om een goede training te kunnen geven. Iedereen die wel eens een sollicitatiegesprek heeft afgenomen, kan goede tips op anderen overdragen. Je geeft de training niet alleen; je wordt door ons gekoppeld aan een andere professional.

Voorafgaand aan de training schrijven de leerlingen een sollicitatiebrief en een cv. Deze krijg je ruim van tevoren opgestuurd. Op basis van de brieven worden er tijdens de sollicitatietraining ongeveer vijf rollenspellen gespeeld. Jij bent daarbij de recruiter, en de leerling is de sollicitant. Na afloop bespreken jullie hoe het ging. Ook de klasgenoten geven feedback, aan de hand van ingevulde observatieformulieren. De training vindt plaats op school, en duurt een ochtend. Verder vraagt het van tevoren een uur aan voorbereiding.

Meedoen?

Lijkt het u leuk en zinvol om uw professionele kennis over te dragen aan jongeren die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken? En in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Meld u dan aan via denhaag@jinc.nl.

Carrière coach

Zelfs als je veel mensen in je omgeving hebt die je stimuleren en met je meedenken, is het knap lastig om een vervolgopleiding te kiezen. Laat staan als je het met minder steun moet doen, zoals veel tieners uit wijken met een sociaaleconomische achterstand. Zij hebben niet altijd ouders of andere familieleden om zich heen die zich intensief bemoeien met hun toekomst. Ook weten ze vaak onvoldoende over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat ze minder voorbeelden zien van geslaagde carrières of succesvolle ondernemingen. Voor hen is een duwtje in de goede richting heel belangrijk. Wanneer uw bedrijf moet voldoen aan een SROI verplichting kan deelname aan JINC ingezet worden als Invulling daarvoor. 

Hoe het werkt

Als Carrière coach wordt u verbonden, aan iemand uit het bedrijfsleven die weet waar hij of zij over praat. U probeert uit te vinden waar een leerling goed in is en begeleidt hem of haar bij het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding. Goed om te weten: carrière coaches die een aantal leerlingen onder hun hoede willen nemen, worden niet in het diepe gegooid. Nieuwe coaches ontvangen een digitale handleiding vol praktische informatie en een training.

Per schooljaar voert een Carrière coach vier gesprekken met vier leerlingen; de eerste 1-op-1, een tweede in groepsverband en de laatste twee op individuele basis. Aan de hand van onze gespreksleidraad stelt de coach vragen, geeft advies waar de leerling mee aan de slag kan en blikt terug op de afgelopen periode. Een coach is per jaar ongeveer twintig uur kwijt aan het project: een online webinar van drie uur, een uur briefing, een uur voorbereiding en vier contactmomenten van vier uur.

Meedoen?

Lijkt het u leuk om uw professionele kennis en ervaring in te zetten om een vmbo- of havoleerling te begeleiden in het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding. En in een kort tijdbestek iets doen wat de kansen van jongeren op een succesvolle toekomst vergroot? Meld u dan aan via carrierecoachhaaglanden@jinc.nl

JINC Baas van Morgen

Geen betere manier om kinderen te inspireren het beste uit zichzelf te halen dan door ze een dag de touwtjes in handen te geven. JINC Baas van Morgen biedt die kans aan honderden leerlingen. Wanneer uw bedrijf moet voldoen aan een SROI verplichting kan deelname aan JINC ingezet worden als Invulling daarvoor.

Hoe werkt het

We laten kinderen die opgroeien in gebieden met sociaaleconomische achterstand proeven aan beroepsmatig succes. Tijdens JINC Baas van Morgen worden ze thuis of op school opgehaald, meestal met de bedrijfsauto, waarna ze een dag op de stoel van een CEO, directeur of politicus mogen zitten. Ze schuiven aan bij vergaderingen, lunchen met de Baas van Vandaag en voeren onderzoek uit naar een bepaald vraagstuk. En dat heeft effect, op verschillende vlakken. Het geeft het leerlingen een flinke injectie zelfvertrouwen, een boel enthousiasme en een bredere horizon. Ze ervaren, zo horen we vaak, voor het eerst dat het bedrijfsleven voor hen toegankelijk is. Daarnaast ontdekken ze hoeveel beroepen er bij ‘hun’ bedrijf bestaan en wat ze leuk vinden. Ook doen ze een waardevol contact op voor later: de ‘echte’ baas geeft hen een beloftekaartje met zijn telefoonnummer en de toezegging dat hij of zij bereikbaar is voor steun of advies.

Meedoen?

Ook een keer uw stoel afstaan voor een dag? Neem contact op via wharent@jinc.nl