80 jaar vrijheid delen we met elkaar

In 2024 en 2025 vieren we in heel Nederland dat we 80 jaar vrij zijn. September 2024 begonnen we met het vieren en herdenken van 80 jaar vrijheid in Rijswijk. Intussen hebben er al meerdere herdenkingen en vieringen plaatsgevonden.

Viering van de Vrede van Rijswijk

De Vredeslezing wordt gegeven door Rijswijker Riccardo Sietsma

Op 20 september 2024 vond de Vredeslezing plaats. Dit was de jaarlijkse viering van de Vrede van Rijswijk. Het was ook het aftrapmoment van de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid in Rijswijk. Riccardo Sietsma ging tijdens de Vredeslezing ‘De Vrede van Rijswijk. Een rimpeling in de geschiedenis in perspectief’ in op de vraag: Hoe verhoudt de vrede van toen zich tot de vrede van nu? Dat is een vraag die zeker nu we 80 jaar vrijheid vieren en herdenken relevant is. Lees hier de hele terugblik op de Vredeslezing.

Tijdens de Vredeslezing werden er verschillende historische boeken tentoongesteld waarin de voorwaarden van de Vrede van Rijswijk staan. Tijdens de opening van het Huis van de stad in 2023 heeft de Historische Vereniging Rijswijk de gemeente een boekje overhandigd over de Vrede van Rijswijk. Dit boekje komt uit 1697 en bevat de geschiedenis van de onderhandelingen voor de Vrede van Rijswijk. Dit boekje is nu voor iedereen te lezen.

Herdenking Crash Liberator Lil’ Max

Foto herdenking lil' max

Op 26 september vond er bij het monument Crash Liberator Lil’ Max op de Monseigneur Bekkerslaan een herdenking plaats. Hier werd het neerstorten van het vliegtuig Lil’ Max en het overlijden van twee bemanningsleden van dat vliegtuig herdacht. Het vliegtuig stortte op 26 september 1944 neer tussen twee boerderijen op de plek van het huidige monument. Daarbij kwamen piloten William G. Rayner en Thomas H. Gill om het leven, allebei nog maar 24 jaar oud. Lees hier de terugblik.

Herdenking aan 't Haantje

Monument met bloemen

Jaarlijks wordt er in Rijswijk op 7 oktober een herdenking georganiseerd bij het oorlogsmonument aan ’t Haantje. Hier worden ieder jaar de tien slachtoffers herdacht die op deze datum in 1944 door de Duitse bezetter werden gefusilleerd op de spoorwegovergang. Dat gebeurde als wraak voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. Deze herdenking was extra bijzonder omdat het op die datum precies 80 jaar geleden was. Er waren veel nabestaanden van de slachtoffers bij de herdenking aanwezig. Bekijk hier de foto’s en lees de toespraak die burgemeester Huri Sahin bij het monument hield.

Decemberlezing Historische Vereniging Rijswijk

Terugblik Decemberlezing

In december vond de Decemberlezing van de Historische Vereniging Rijswijk plaats. De Historische Vereniging Rijswijk organiseert ieder jaar meerdere lezingen. Deze lezing ging over de geschiedenis en betekenis van de verzetsgroep Breebaart uit de Oranjelaan in de Rijswijkse wijk Leeuwendaal. De lezing werd gegeven door Pim Breebaart. Hij is een nabestaande van de broers Breebaart die vanwege hun verzetswerk zijn opgepakt en omgekomen in Duitsland. Lees hier de terugblik op de Decemberlezing. 

Oorlogsverhalen

holocaust

Samen met de werkgroep 80 jaar vrijheid worden er oorlogsverhalen uitgezocht en (opnieuw) opgeschreven. Deze zijn gepubliceerd op de website. Lees onder anderen het volledige verhaal van de fusillade bij ’t Haantje of de oorlogsverhalen van de Rijswijkse familieleden van Paula Zweekhorst. Ook de verhalen die zijn opgenomen in de Holocaust-tentoonstelling zijn op de website te lezen. Deze tentoonstelling stond van 13 tot 26 januari in het Huis van de stad. Met de tentoonstelling werden de verhalen van de Joodse gemeenschap in Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. We herdenken de slachtoffers door hun verhalen een stem te geven. Binnenkort zal de tentoonstelling op meerdere plekken te zien zijn. Kijk daarvoor in de agenda van 80 jaar vrijheid in Rijswijk. 

Benieuwd welke herdenkingen en vieringen er de komende tijd in Rijswijk worden georganiseerd? Houd www.rijswijk.nl/80-jaar-vrijheid in de gaten!