Holocaust-tentoonstelling in het Huis van de stad
In 2024 en 2025 herdenken we in Nederland dat we 80 jaar vrij zijn. Januari staat binnen de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid in het teken van de herdenking van Holocaust. In Rijswijk is gekozen voor een tentoonstelling tijdens deze Holocaust-herinneringsmaand. Met deze tentoonstelling brengen we de verhalen van de Joodse gemeenschap in Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld. We herdenken de slachtoffers door hun verhalen een stem te geven.
Deze tentoonstelling nodigt alle Rijswijkers uit om stil te staan bij een belangrijk stuk van de geschiedenis van onze stad. Ontdek hoe de maatregelen tegen Joden hun levens veranderden, lees de persoonlijke verhalen van kwetsbare groepen en leer over de Rijswijkse kinderboekenschrijfster Ida Vos. Sta stil bij het lot van de familie Van Praagh, van wie velen niet terugkeerden. Reflecteer op de betekenis van onderscheidingen en de symboliek van struikelstenen. De tentoonstelling nodigt uit om een moment te nemen om te herinneren, te herdenken en samen het verleden niet te vergeten.
Op maandag 13 januari opende burgemeester Huri Sahin om 17.15 uur de tentoonstelling in het Atrium van het Huis van de stad. Daarbij speelde Bert Vos, de zoon van Ida Vos, Joodse klezmer-muziek.
De Holocaust-tentoonstelling is te zien van maandag 13 januari tot zondag 26 januari. Op die dag herdenken we in Nederland de Holocaust met de Nationale Holocaust Herdenking. Dit gebeurt ieder jaar op de laatste zondag van januari, omdat op 27 januari concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd.
De tentoonstelling is ontwikkeld door de werkgroep 80 jaar vrijheid, in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet. De Bibliotheek heeft een boekentafel samengesteld voor bij de tentoonstelling. Kijk voor meer informatie over 80 jaar vrijheid in Rijswijk op www.rijswijk.nl/80-jaar-vrijheid.
Het openingswoord van de burgemeester kunt u hier lezen.