Terugblik Dodenherdenking Rijswijk 4 mei 2025

Vandaag vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats in Rijswijk, bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust. De herdenking begon in de Oude Kerk aan de Herenstraat. Daar zongen de Vocals van het Rijswijks Jeugd Theater een aantal liederen. Kinderrechtenambassadeurs Jesper, Sedra en Naomi lazen zelfgemaakte gedichten voor. Maria van Loon vertelde tijdens de bijeenkomst het verhaal van haar oom Johannes Wilhelmus van der Kraan. Hij was tewerkgesteld als dwangarbeider in Frankfurt. Na zijn verlof in de zomer van 1944 is hij niet meer teruggegaan, waardoor hij op 8 september 1944 werd opgepakt en nooit meer terugkwam.

Het gezelschap in de kerk vertrok na deze indrukwekkende bijeenkomst in stille tocht naar Park Hofrust. Daar waren al veel mensen naartoe gekomen voor de herdenking. Om 20:00 uur zijn hier twee minuten stilte in acht genomen, om de doden te herdenken. Daarna legden burgemeester Huri Sahin en raadslid Ger Kruger een krans bij het monument, gevolgd door de toespraak van de burgemeester.

De burgemeester benadrukte in haar toespraak het belang van het vertellen van verhalen. “Herdenken begint bij een verhaal — van wie er was, en wat nooit vergeten mag worden. We vertellen verhalen om de mensen erin niet te vergeten. Om herinneringen levend te houden,” zo sprak de burgemeester. Ook stond zij stil bij vrijheid. “Het is belangrijk om te blijven herdenken en om stil te staan bij onze vrijheid. Herdenken is blijven spreken over wat nooit vergeten mag worden. Maar herdenken is ook actief, in het heden, door te blijven investeren in vrijheid en in vrede. De conflicten in de wereld laten zien dat het noodzakelijk is om de verhalen van 80 jaar geleden te herdenken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom moeten we samen vieren dat we vrij zijn! Je kunt alleen vrij zijn door dat te delen met anderen. Over grenzen heen en verbonden door verschillen. We vieren het samen. Samen kunnen we dankbaar zijn voor de vrijheid die we delen.”

Meerdere nabestaanden legden bloemen bij het monument, waaronder Maria van Loon. Ook de werkgroep 80 jaar vrijheid en de Historische Vereniging Rijswijk legden een bloemstuk bij het monument. De Kinderrechtenambassadeurs legden boeketten bij het monument en de Regenboogjongeren van Welzijn Rijswijk legden een bloemstuk voor de slachtoffers binnen de LHBTIQ+ community. Aan het einde van de herdenking konden alle aanwezigen langs het monument lopen en werd er koffie en thee gedronken in het Oude Raadhuis. 

Lees hier de toespraak van de burgemeester, uitgesproken tijdens deze Dodenherdenking in Rijswijk. 

Foto's gemaakt door Tino van Dam

Foto's gemaakt door Tino van Dam