Terugblik Dodenherdenking Rijswijk 4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024 vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats in Rijswijk, bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust. De herdenking begon in de Oude Kerk aan de Herenstraat, waar Babette Zwinkels muziek maakte en Kinderrechtenambassadeurs Lieke, Armaan en Tinus gedichten voordroegen. Rijswijker Jilt Sietsma hield tijdens deze bijeenkomst een toespraak met als titel: “Waar de Rechtspraak faalt…” over het Oranjehotel en het Nazi-rechtssysteem. Jilt Sietsma vertelde het persoonlijke verhaal van zijn vader, die gevangen heeft gezeten in het Oranjehotel. Hij heeft het overleefd, twee ooms en een oudoom van Jilt Sietsma helaas niet. Zij zijn opgepakt vanwege hun verzetswerk en omgekomen in Duitsland.

Het gezelschap in de kerk vertrok na deze bijeenkomst in stille tocht naar Park Hofrust. Daar waren al meerdere mensen naartoe gekomen voor de herdenking. Om 20:00 uur zijn hier twee minuten stilte in acht genomen, om de doden te herdenken. Daarna legden burgemeester Huri Sahin en locoburgemeester Armand van de Laar een krans bij het monument, gevolgd door de toespraak van de burgemeester.

De burgemeester stond in haar toespraak stil bij verschillende verhalen van Rijswijkse oorlogsslachtoffers. ‘Het is belangrijk dat we de verhalen blijven vertellen. Om de doden te herdenken. Om te leren van de geschiedenis en om met elkaar eraan te werken dat het niet weer gebeurt. Maar ook zodat we ons bewust zijn en blijven van de vrijheid die wij nu hebben,’ zo sprak de burgemeester. ‘Juist door stil te staan bij gebeurtenissen, geven we onze huidige tijd extra betekenis.’ Volgend jaar vieren we in Nederland dat we al 80 jaar vrij mogen zijn. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. ‘Vrijheid vraagt om onderhoud en bewustzijn. Het vraagt om het bewaken van onze democratie. Het vraagt om saamhorigheid, om solidariteit en omkijken naar de ander. Vrijheid vieren we niet alleen, onderhouden we niet alleen, hebben we niet alleen. Alleen samen zijn we vrij. Daarom staan we samen stil.’ 

De nabestaanden van onder anderen de broers Piet, Pim en Nol Breebaart, voor wie onlangs struikelstenen zijn gelegd, legden eveneens een bloemstuk bij het monument. Ook Jilt Sietsma legde een bloemstuk bij het monument namens het Oranjehotel. Meerdere aanwezigen legden daarna een bloem of krans. Zo waren er militaire afvaardigingen aanwezig die een krans legden, evenals de Historische Vereniging Rijswijk. De Kinderrechtenambassadeurs legden boeketten bij het monument en de Regenboogjongeren van Welzijn Rijswijk legden een krans voor de slachtoffers binnen de LHBTIQ+ community. Aan het einde van de herdenking konden alle aanwezigen langs het monument lopen en werd er koffie en thee gedronken in het Oude Raadhuis. 

Lees hier de toespraak van de burgemeester, uitgesproken tijdens deze Dodenherdenking in Rijswijk. 

Toespraak burgemeester Huri Sahin Dodenherdenking 4 mei 2024