Meedoen in de maatschappij

Algemeen

Soms is het moeilijk mee te doen in de maatschappij. Vaak kunnen mensen in uw omgeving dan helpen. Ook kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht.

Omschrijving

Soms is het moeilijk mee te doen in de maatschappij. Vaak kunnen mensen in uw omgeving helpen. Ook kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht.

Misschien kunt u door ouderdom, een beperking of ziekte niet meer goed meekomen in de maatschappij. Denk aan zelfstandig reizen, boodschappen doen of eenzaamheid.

Vaak willen mensen in uw omgeving helpen. Bijvoorbeeld uw partner, inwonende kinderen, andere familieleden, vrienden en buren.

Ook kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht. Samen onderzoekt u wat mogelijk is. Wat kunt u nog zelf en waar kunnen mensen uit uw omgeving bij helpen? Vaak zijn er voorzieningen in de buurt zoals een buurthuis. Of misschien is er een vrijwilliger die kan helpen of kunt u zelf vrijwilliger worden.

Blijkt uit het onderzoek dat u extra hulp nodig heeft? Dan biedt de gemeente u een maatwerkvoorziening. Deze voorziening sluit beter aan bij uw persoonlijke omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld een scootmobiel, zodat u weer gemakkelijk ergens naar toe kunt. Of bijvoorbeeld dagbesteding.

De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. Daarin schrijft u welke hulp u nodig heeft.

Aanvragen

Zo meldt u uw hulpvraag bij de gemeente:

  • U neemt contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger.
    • Heeft u niemand in uw omgeving die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die cliëntondersteuning bieden en u met de hulpvraag kunnen helpen.
  • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een cliëntondersteuner.
  • Tijdens het gesprek bespreekt u uw hulpvraag met de gemeente. U bespreekt de volgende zaken:
    • Wat kunt u nog zelf?
    • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
    • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
  • Na het gesprek schrijft de gemeente een verslag.
  • Staat in het verslag dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen.

Wilt u zich graag alvast voorbereiden op uw gesprek? Dan kunt de ondersteuningscatalogus bekijken. Kies in het eerste uitklapmenu voor Gemeente Rijswijk. In deze catalogus vindt u allerlei voorzieningen en welke organisaties deze aanbieden.

Kosten

De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Lees meer over de eigen bijdrage op de website van het CAK.

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Ga dan in beroep bij de rechtbank.

Formulieren