Mantelzorg

Algemeen

Zorgt u thuis voor iemand? Dan bent u misschien wel mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt.

Wat is mantelzorg?

U bent mantelzorger als u langere tijd voor iemand zorgt uit uw omgeving. Zoals een familielid, kennis of vriend. Of als uw kind extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld door een verstandelijke of lichamelijke beperking. Onder mantelzorg vallen grote en kleine zorgtaken.

Twijfelt u of wat u doet mantelzorg is? Doe dan de Mantelzorg Test. Door enkele vragen te beantwoorden, weet u binnen een paar minuten of u mantelzorger bent. 

Kijk voor meer informatie op www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorgtest. 

Mantelzorg en werk

Steeds meer mensen combineren mantelzorg met hun baan. Op www.werkenmantelzorg.nl vindt u handige informatie over het combineren van werk en zorg. Ook is er informatie te vinden over de verschillende verlofregelingen. 

In het magazine Onmisbare Helden zijn verhalen te vinden van Rijswijkse mantelzorgers en hoe zij zorg en werk combineren. Het magazine is te lezen op www.welzijn-rijswijk.nl/onmisbarehelden.

Mantelzorgconsulenten

Het zorgen voor een ander heeft vaak ook effect op uw leven. Het is dan ook heel belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt! De mantelzorgconsulenten Welzijn Rijswijk kunnen u hierbij helpen. Zij staan voor u klaar als u vragen heeft, als u ergens tegen aan loopt of als u gewoon eens wilt praten. 

Meer informatie over de mantelzorgconsulenten is te vinden op www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorg.

Mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars

Van welke vergoedingen kunt u gebruik maken om de zorg voor uw naaste vol te houden en goed voor uzelf te blijven zorgen? MantelzorgNL heeft enkele vergoedingen op een rij gezet. 

Klik hier om verder te lezen. 

Regelingen voor mantelzorgers

Er zijn verschillende regelingen die u als mantelzorger kunnen helpen. Klik op de onderstaande regelingen voor meer informatie. 

Regelingen voor mantelzorgers

De gemeente Rijswijk waardeert de inzet van mantelzorgers met een jaarlijks financieel extraatje. De waardering wordt rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) uitbetaald.

Om de mantelzorgwaardering te ontvangen, moet u ingeschreven staan bij Welzijn Rijswijk. U kunt zich inschrijven door te bellen naar het telefoonnummer 070 – 757 9 200. Of door een mail te sturen naar mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl.

Meer informatie is te vinden op https://www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorg/.

Welzijn Rijswijk heeft vrijwilligers die ingezet worden bij de vervangende mantelzorg. Dit noemen wij respijtzorg. De vrijwilliger komt op bezoek bij de zorgvrager, zodat de mantelzorger even wat tijd voor zichzelf heeft. 

De vrijwilligers komen maximaal één keer per week voor een aantal uren. De tijden en dagen worden vooraf afgesproken. Aanpassingen kunnen in samenspraak gemaakt worden.

Meer informatie is te vinden op www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorg/respijtzorgvrijwilligers.

Mantelzorgers die minimaal acht uur per week en drie maanden of langer voor hun naasten zorgen, kunnen hulp bij het huishouden krijgen. Hiervoor moet u wel aangemeld zijn als mantelzorger bij Welzijn Rijswijk. 

Meer informatie is te vinden op www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorg/hulp-bij-huishouden-regeling.

Bent u mantelzorger en zorgt u voor iemand die in een parkeervergunning-gebied woont? Dan kan degene voor wie u zorgt voor zijn of haar mantelzorgers bij de gemeente een “Parkeervergunning Bewoners Mantelzorg” aanvragen. 

Dit kan digitaal via de website van de gemeente. Hiervoor heeft u uw DigiD account nodig. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u ook naar één van de loketten van de gemeente Rijswijk komen.

ANWB AutoMaatje is een vervoersdienst waarbij vrijwilligers minder mobiele inwoners op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. De dienst is er speciaal voor inwoners die zelf niet meer voor vervoer kunnen zorgen of lastig van bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Ook als mantelzorger kunt u gebruik maken van deze regeling. 

Meer informatie is te vinden op: Automaatje - Welzijn Rijswijk (welzijn-rijswijk.nl).

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

U bent mantelzorger als u langere tijd voor iemand zorgt uit uw omgeving. Zoals een familielid, kennis of vriend. Of als uw kind extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld door een verstandelijke of lichamelijke beperking. 

De gemeente Rijswijk is mantelzorgers dankbaar voor hun inzet. We willen mantelzorgers bedanken. Daarom geven wij mantelzorgers een waardering. 

Om de mantelzorgwaardering te ontvangen, moet u ingeschreven staan bij Welzijn Rijswijk. U kunt zich inschrijven door te bellen naar het telefoonnummer 070 – 757 9 200. Of door een mail te sturen naar mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl.

Meer informatie is te vinden op https://www.welzijn-rijswijk.nl/mantelzorg/.

Heeft u een mantelzorgverklaring? Dan bent u automatisch verzekerd via de vrijwilligersverzekering. Meer informatie over deze verzekering is te vinden op www.rijswijk.nl/vrijwilligersverzekering.