Lintjesregen Rijswijk
Tijdens de traditionele Lintjesregen ontvangen dit jaar vijf inwoners van de gemeente
Rijswijk een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Huri Sahin reikt de lintjes uit in de Rijswijkse Schouwburg, Generaal Spoorlaan 10 te Rijswijk. De Rijswijkse gedecoreerden zijn:
De heer M.W.J. Frima
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Frima begon in 1984 als penningmeester bij de Haagsche Lawn Tennis Club Leimonias, waar hij sinds 1978 lid is. Hij was in die vier jaar o.a. verantwoordelijk voor de financiën rondom de viering van het 100-jarig bestaan. Van 1995 tot 1998 werd hij gevraagd om als president van het bestuur de interne rust weer terug te brengen na een woelige bestuursperiode. Ook was hij actief in diverse commissies en organiseert hij al bijna 30 jaar de wekelijkse tennisavond met een vriendengroep. De tennisvereniging onderscheidde hem als Lid van Verdienste.
Bij de Rotary Club Scheveningen heeft de heer Frima ook diverse functies bekleed: penningmeester van de Jeugdcommissie, voorzitter van het bestuur, contactpersoon namens de Rotary Foundation en nu penningmeester van de Stichting Community Service, waarbij hij medeorganisator is van maatschappelijke activiteiten voor kwetsbare inwoners van Scheveningen. Sinds 2013 is hij vrijwilliger bij de Imkervereniging Delft en heeft bijgedragen aan het multifunctionele Melarium door de begeleiding van het vergunningenproces en het aanleggen van de elektra. Maar ook educatie vindt hij belangrijk en daarom werkt hij mee op publieksdagen, verenigingsavonden en open imkerijdagen om het belang van bijen, biodiversiteit en de impact van de mens op de natuur te vertellen. Bovendien verzorgt hij de afstemming van de expositieruimte met de KNNV Delfland en verzorgt het onderhoud.

Mevrouw N. Haggui – Ben Salem
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Haggui heeft zich laten omscholen vanuit het bankwezen tot onderwijsassistent en is sinds 2014 werkzaam bij de Rehobothschool. Daarnaast begeleidt zij ook stagiaires vanuit het praktijkonderwijs. Zij investeert veel extra tijd en energie in hen om te zorgen dat zij een goede kans krijgen in de maatschappij. Sinds 2007 is mevrouw ook vrijwilliger bij de Petrusschool als hulpmoeder, later werd zij coördinator van de tussenschoolse opvang en een inhoudelijk pedagogische kracht. Zij leidt het team van overblijfmedewerkers, stelt de roosters op en zorgt voor de naleving van regels en protocollen. De Petrusschool en ook Stichting Kinderstralen, waar zij nu onder valt, zeggen dat zij een onmisbare impact heeft op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Ook is zij vrijwilliger bij Welzijn Rijswijk als jongerencoach en heeft diverse jongeren begeleid op moeilijke momenten in hun leven. Omdat zij zelf als jong meisje niet alle kansen heeft gehad in haar leven, zet zij zich ook in voor vluchtelingen met een moeilijke jeugd. Voor één jongen heeft zij een speciaal begeleidingsplan opgesteld, omdat hij vanwege autisme niet deel kon nemen aan het regulier onderwijs.

De heer A.D. Kwakernaak
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Zijn functie als conservator bij het Rijswijks Museum (voorheen Het Tollenshuis) heeft de heer Kwakernaak vanaf het begin al gecombineerd met vrijwilligerswerk rondom het behoud van Rijswijks erfgoed. Hij wordt getypeerd als ‘een wandelende encyclopedie’, heeft een gedegen erfgoedcollectie opgebouwd en samen met andere vrijwilligers een digitale beeldbank opgericht die iedereen online kan inzien. Ook heeft hij zich ingezet voor de jaarlijkse Papier- of Textiel Biënnale, die internationale bekendheid aan het museum heeft gegeven. In september 2024 is hij met pensioen gegaan, maar het vrijwilligerswerk zet hij gewoon door. Hij is 25 jaar bestuurslid geweest (nu Erelid) van Stichting Arti-Shock in Rijswijk om het lokale culturele klimaat te bevorderen, kunstenaars bij elkaar te brengen en was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen daar. Sinds 1991 is hij vrijwilliger bij de Rijswijkse Historische Vereniging, waarvoor hij artikelen schrijft en lezingen geeft. Hij is ook hier de vraagbaak voor iedereen, neemt deel aan het Rijswijks erfgoedoverleg, organiseert mede de jaarlijkse erfgoedavond en heeft drie delen geschreven van de Rijswijkse Historische Reeks. Daarnaast was hij 9 jaar vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Rijswijk en de Stichting UR. Samen met de directeur heeft hij zich ingezet om gevluchte kunstenaars de gelegenheid te geven hun werk tentoon te stellen. In 2000 werd hij vrijwilliger bij de Stichting Het Tollens Fonds om de herinnering aan dichter Tollens levend te houden. Hij organiseert mede de uitreiking van de Tollensprijs (1 x per 5 jaar), schrijft artikelen en heeft twee exposities en een symposium georganiseerd.

De heer C.G. Sleddering
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In de jaren 90 van de vorige eeuw was de heer Sleddering eerst vrijwilliger en daarna voorzitter bij de Rijswijkse Hockey Club. Hij zorgde er mede voor, dat de vereniging weer ging groeien (van 200 naar 600) en voor motivatie bij de leden. Hij was, naast zijn werk, 9 jaar vicevoorzitter van de raad van commissarissen van woningcorporatie Vidomes en zorgde niet alleen voor een gedegen input bij de vergaderingen, maar ook voor het maatschappelijk perspectief. Daarnaast was hij bestuurslid en daarna voorzitter bij Stichting Trias, Centrum voor de Kunsten. Hij maakte de organisatie actiever binnen het regulier onderwijs en meer zichtbaar voor de samenleving. Hij reorganiseerde het bestuur en vormde een raad van toezicht om zo de medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven. Gedurende 8 jaar was hij eerst commissaris en daarna voorzitter van de raad van toezicht van Woningbouwvereniging Hoek van Holland. Hij wordt wel ‘de smeerolie’ genoemd, omdat hij de groep bij elkaar hield en ook ‘de taal van de huurdersvereniging sprak’. Men voelde zich gezien en gesteund, mede door zijn informele houding. Ook op politiek gebied is hij voor Rijswijk actief geweest: voor de VVD was hij 2 jaar fractieassistent en 6 jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter. Hij heeft een scherp oog voor wat er speelt in de samenleving en is een goed debater: altijd op de inhoud en niet op de persoon.

Mevrouw Y.J.M. Verviers - Beker
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Verviers is sinds 1989 vrijwilliger bij de Bonifatiuskerk door haar deelname aan verschillende werkgroepen en leiding te geven aan gespreksgroepen. Daarnaast is zij gebedsleider en lector, assisteert bij het uitreiken van de communie en vertegenwoordigt de kerk op regionale- en landelijke bijeenkomsten. Vanaf 2012 is zij vrijwilliger bij woonzorglocatie Vredenburch en leidt een gespreksgroep, maar onderhoudt ook individueel contacten met bewoners, die door hun kwetsbare gezondheid niet aan de gespreksgroep kunnen deelnemen. Zij biedt een luisterend oor en geeft goede raad. Voor één van de bewoners fungeert zij als contactpersoon. Voorheen was ze voorganger tijdens de oecumenische diensten in Vredenburch en lid van de Cliëntenraad. Zij staat bekend om haar daadkrachtige inzet voor de medemens in nood. Ook is zij één van de kernleden bij het landelijke Netwerk Katholieke Vrouwen en vertegenwoordigt zij haar parochie in de commissie over het lopende synodale proces om de stem van vrouwen binnen de Rooms-Katholieke kerk te laten horen. Daarnaast is zij voorzitter van één van de Katholieke Vrouwendispuutkringen, bestuurslid van de Mariënburgvereniging en betrokken bij het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties. Door haar innerlijke gedrevenheid en geloof wil mevrouw Verviers meebouwen aan de verbetering van de positie van vrouwen in de samenleving, in de katholieke kerk en wereldwijd.
