Kamers verhuren

Algemeen

Voor het verhuren van kamers heeft u mogelijk een vergunning nodig. U vraagt deze aan bij de gemeente. Regel de vergunning voordat u kamers verhuurt.

Omschrijving

Bij kamerverhuur delen de huurders samen een woning en maken ze gemeenschappelijk gebruik van de badkamer, douche, keuken en toilet. Bent u van plan om één kamer of meerdere kamers te gaan verhuren? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden.

Meer informatie vindt u op de pagina: Huisvestingsverordening gemeente Rijswijk

Aanvragen

Wilt u een onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente? Vul dan het aanvraagformulier in en stuur dit naar ons op. Wij nemen uw aanvraag vervolgens in behandeling. Binnen 8 weken na ontvangst hoort u of de vergunning wordt verleend.

Tijdens de beoordeling letten we op de volgende punten:

  • De kamerbewoner moet minimaal 12m2 gebruiksoppervlakte tot zijn beschikking hebben. Dit is het oppervlak van de te huren kamer en het oppervlak van de gezamenlijke ruimten bij elkaar. Wanneer de woning 60m2 groot is mogen er maximaal 5 kamers worden verhuurd.
  • Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is moet de VvE toestemming geven voor de kamerverhuur. Schriftelijk bewijs van deze toestemming moet worden mee gestuurd.
  • Er moeten voldoende parkeervoorzieningen rondom de woning zijn in verband met de verwachte parkeerdruk.

Wanneer er verbouwingswerkzaamheden nodig zijn om de kamers te realiseren, is er ook een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning moet u apart aanvragen en deze aanvraag wordt ook apart beoordeeld.

Houd bij het verhuren van een kamer rekening met de regelgeving voor de maximale huurprijs en de huurverhoging. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

Voorwaarden

Woont u zelf in de woning? Dan mag u aan maximaal 2 personen een kamer verhuren. U heeft hiervoor geen vergunning nodig.

Wilt u kamers gaan verhuren, maar woont u zelf niet in de woning? Dan heeft u een onttrekkingsvergunning nodig, ook wel omzettingsvergunning genoemd.

De omzettingsvergunning komt voort uit de Huisvestingsverordening 2019 van de gemeente Rijswijk. Het doel van deze vergunning is om kamerverhuur te reguleren en overbewoning en overlast tegen te gaan.

Hoelang gaat het duren?

Binnen 8 weken na ontvangst hoort u of de vergunning wordt verleend.

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Dit kan binnen 6 weken na de beslissing. Daarna kunnen we uw bezwaar niet meer in behandeling nemen.