Herdenking bij oorlogsmonument aan het Haantje op 7 oktober
Op maandag 7 oktober om 18:30 uur herdenken we bij het oorlogsmonument aan het Haantje de tien slachtoffers die op die datum in 1944 werden gefusilleerd op de spoorwegovergang. Alle Rijswijkers zijn welkom bij deze herdenking.
Burgemeester Huri Sahin zal een toespraak houden en een krans bij het monument leggen.
Robbert Vink vertelt het verhaal van Roland van Golberdinge, een van de tien gefusilleerde mannen. Leerlingen van basisschool KC BuitenRijck hebben het monument geadopteerd en zullen een bijdrage aan de herdenking leveren. De muziek wordt verzorgd door Muziekvereniging Forum Hadriani. Een trompettist blaast om ongeveer 18.50 uur het Taptoe signaal waarna wij 1 minuut stil zijn, gevolgd door het Wilhelmus en een kranslegging. Belangstellenden kunnen dan kransen of bloemen neerleggen en er is gelegenheid om langs het monument te lopen.
Oorsprong monument
De tien slachtoffers werden doodgeschoten als wraak voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. Dit waren Haagse verzetsmensen die een week daarvoor waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage van de spoorlijn. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. De gebeurtenissen hadden grote impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.
Het oorlogsmonument staat aan het Haantje ter hoogte van nummer 20.
80 jaar vrijheid
Van september 2024 tot augustus 2025 herdenken we in heel Nederland dat we 80 jaar vrij zijn. Daarom is deze herdenking dit jaar extra bijzonder. In Rijswijk vinden we het ook belangrijk om 80 jaar vrijheid op een waardige manier te vieren en te herdenken. Naast het organiseren van herdenkingen en vieringen, publiceren we onder andere oorlogsverhalen op de webpagina 80 jaar vrijheid in Rijswijk.
Lees het oorlogsverhaal over de fusillade op de spoorwegovergang bij het Haantje. Het oorlogsverhaal is onderzocht en opgeschreven door Jilt Sietsma, inwoner van Rijswijk en lid van de werkgroep 80 jaar vrijheid in Rijswijk.