Gemeente en Stedin werken samen aan uitbreiding elektriciteitsnet Rijswijk

De gemeente Rijswijk en Stedin werken intensief samen om het elektriciteitsnet uit te breiden. Dit is nodig vanwege de toenemende stroomvraag. Wethouder Mark Wit en regiodirecteur Zuid-Holland Maarten Bijl, tekenden op 14 maart de samenwerkingsovereenkomst van Stedin.

De vraag naar stroom zal blijven groeien, vooral door elektrisch laden, warmtepompen en gasloos koken. Stedin investeert daarom in nieuwe transformatorhuisjes. De gemeente en Stedin zoeken samen naar geschikte locaties voor deze huisjes. Hierbij staan de impact op het elektriciteitsnet en minimale overlast voor inwoners centraal.

Extra transformatorhuisjes

In Rijswijk staan momenteel 233 transformatorhuisjes. Daar moeten er in de komende 25 jaar nog 89 bijkomen. Transformatorhuisjes zorgen ervoor dat elektriciteit in de wijk naar de huizen toe vervoerd kan worden. 

Ongeveer één op de drie straten gaat open voor de aan te leggen elektriciteitskabels. Een enorme operatie waar iedereen iets van gaat merken. Dankzij deze investeringen in het elektriciteitsnet kunnen huishoudens en bedrijven hun huizen en panden (blijven) verwarmen met een warmtepomp, hun elektrische auto’s opladen, gasloos koken en hun zonne-energie terugleveren.

Locaties voor transformatorhuisjes

Bij het zoeken naar geschikte locaties voor transformatorhuisjes kijken Stedin en de gemeente naar verschillende criteria. Zo mogen de kabels niet langer zijn dan een bepaald aantal meters om nog effect te hebben. Het huisje moet dus op een centrale plek in de buurt staan.

“Daarnaast houden we als gemeente rekening met de zichtlijnen voor inwoners, zodat er het liefst niemand rechtstreeks zicht heeft op een huisje,” zegt wethouder Mark Wit van de gemeente Rijswijk. “Maar we moeten ook realistisch blijven, een transformatorhuisje blijft zichtbaar. We kijken daarbij nadrukkelijk naar het behoud van groen en naar klimaatadaptieve- en natuurinclusieve maatregelen bij het plaatsen. Ook worden transformatorhuisjes zo veel mogelijk bij andere objecten in de openbare ruimte geplaatst, zoals bij afvalbakken.”

Buurtaanpak 

De gemeente en Stedin hebben afgesproken dat ze een buurt in één keer aanpakken. Dat kan betekenen dat er enkele transformatorhuisjes in een buurt worden toegevoegd. Samen zoeken Stedin en de gemeente naar de geschikte locaties voor de transformatorhuisjes. Ook werken zij zoveel mogelijk samen in een buurt bij herinrichtingsprojecten. Dit doen ze om de werkzaamheden zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten en daarmee overlast te beperken. Het kan zijn dat dit niet altijd lukt.

“Het is ontzettend belangrijk dat netbeheerder en de gemeente samenwerken bij het uitbreiden van het elektriciteitsnet. De ruimte in bestaande buurten is immers schaars. We willen bovendien de overlast voor inwoners zo min mogelijk houden,” zegt Rikus van den Kieboom. Mark Wit vult aan: “En we willen allemaal een betrouwbaar energiesysteem. Daar werken de gemeente en Stedin aan met deze buurtaanpak.”

Communicatie

Uiteraard blijven de gemeente Rijswijk en Stedin communiceren via onder andere sociale media en de gemeentelijke website over de voortgang, zodat inwoners van Rijswijk niet voor verrassingen komen te staan.