Een kind erkennen

Algemeen

Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor persoonlijk langs bij de gemeente.

Let op

Maak eerst een afspraak. Alleen als u een afspraak heeft, kunt u langskomen bij de gemeente.

Omschrijving

U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

U mag maar 1 naam kiezen voor het kind. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan gelden de buitenlandse regels. Dan kan uw kind misschien wel een dubbele achternaam krijgen.

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag krijgt. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor het kind. U vraagt ouderlijk gezag aan via de website Rechtspraak.nl.

Let op

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 1 januari 2023.

Aanvragen

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.

Zo erkent u een kind:

  • U komt naar de gemeente.
  • Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
  • U neemt mee naar de gemeente:
    • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf
    • Een geldig identiteitsbewijs van de moeder
    • Schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning, als zij niet aanwezig is.
      De schriftelijke toestemming gebruikt u alleen als beide ouders gezag willen. Als de moeder alleen het gezag wil, dan moet zij altijd mee naar het stadhuis om de erkenning te ondertekenen.
    • Schriftelijke toestemming van het kind voor de erkenning, als het kind ouder dan 12 jaar is

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U bent geen familie van de moeder.
  • Er zijn niet al 2 ouders.
  • Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning.
  • Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning.

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:

  • Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
  • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

Kosten

U kunt aan de balie alleen pinnen. Kunt u niet pinnen, bel dan 14 070 ( optie 4).

Erkenning en naamkeuze kost niets. Voor het aanvragen van een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand betaalt u € 16,60. Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag.

(tarief 2024)

Bezwaar

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente over de erkenning van uw kind? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Contact