“De overstap naar schone energiebronnen gaat ons uiteindelijk lukken”

Vlak voor de kerstvakantie heeft Rijswijk een grote stap gezet op weg naar een duurzame en klimaatneutrale toekomst. De gemeenteraad stemde in met de Transitievisie Warmte. Hierin staat in grote lijnen hoe we de overstap van aardgas als warmtebron naar alternatieve mogelijkheden in Rijswijk voor ons zien. Ook brengt het in beeld welke alternatieve warmtebronnen er voor aardgas zijn en wat er per wijk het beste past. Inwoners kunnen vanaf nu op een speciale website zien wat dit voor hen betekent, wanneer er in hun wijk wordt overgeschakeld naar alternatieve warmtebronnen en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Volgens wethouder Jeffrey Keus, verantwoordelijk voor de Energietransitie, is de vaststelling van de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad een belangrijke mijlpaal. “Net als alle gemeenten in Nederland brengt ook Rijswijk in beeld hoe we in de toekomst onze huizen en andere gebouwen gaan verwarmen op een duurzame manier, zonder aardgas. Dat noemen we de warmtetransitie. De afgelopen tijd hebben we samen met de woningcorporaties, Stedin, Vesteda en andere partijen onderzocht welke alternatieve warmtebronnen er op dit moment zijn en hoe en waar we kunnen beginnen. In de Transitievisie Warmte staat hoe we stap voor stap, wijk voor wijk overschakelen om uiterlijk in 2050 helemaal te zijn overgestapt naar alternatieve warmtebronnen. De uiteindelijke keuze voor de beste duurzame alternatieven voor een wijk maken we uiteraard samen met de wijkbewoners en de eigenaren van de woningen.

Duidelijkheid

De warmtetransitie is een gigantische opgave voor gemeenten. Een opgave waar we allemaal mee te maken krijgen. Wethouder Keus: “Deze opgave levert de nodige vragen en zorgen op, bijvoorbeeld over de betaalbaarheid. In onze Transitievisie Warmte proberen we meer duidelijkheid te geven en de zorgen alvast een beetje weg te nemen. Het geeft nog geen antwoord op alle vragen, maar het is wel een goed afgewogen begin. De allereerste stap naar een duurzaam verwarmd huis of gebouw is energie besparen én isoleren. Veel inwoners zijn hier al voortvarend mee aan de slag gegaan. Het is ons in de jaren ’60 gelukt om van kolen naar aardgas over te stappen, dus ik ben er zeker van dat de overstap naar schone energiebronnen ons uiteindelijk ook gaat lukken. Zeker als we het stap voor stap én samen doen!”

Kansen

Naast zorgen en vragen, zijn er ook veel kansen. “Lokaal en regionaal zijn er ontwikkelingen die voor Rijswijk inderdaad kansen en mogelijkheden bieden. Denk aan geothermie, beter bekend als aardwarmte. Maar ook WarmtelinQ, de ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in onder andere Rijswijk te verwarmen. De ontwikkelingen voor andere haalbare alternatieven volgen we op de voet en als er zich meer kansen voordoen zullen we hier gebruik van maken”, aldus Keus.

Wat zijn de warmteplannen in uw wijk?

Wilt u weten wat de warmtetransitie in Rijswijk betekent voor uw wijk? Kijk dan op aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/rijswijk naar de voorkeursoplossing die we voor uw buurt in gedachten hebben én hoe u uw huis hier nu al op kunt voorbereiden.

Meld u aan voor de online informatieavond

Op maandag 24 januari is er van 19.30 tot 20.30 uur een online informatieavond waarin we de Transitievisie Warmte toelichten. U krijgt meer informatie over welke duurzame warmteopties er op dit moment zijn, hoe we de overstap in grote lijnen voor ons zien en wat dit betekent voor uw wijk en uw huis. Meld u aan via regionaalenergieloket/rijswijk (informatieavond warmteplannen in uw wijk) en u krijgt een deelnamelink in uw mailbox.

Meer weten?

U kunt nu al aan de slag om uw huis klaar te maken voor de duurzame toekomst. Om huiseigenaren goed te informeren over het verduurzamen van hun woning, werken we samen met het Regionaal Energieloket. Kijk op rijswijk.nl/schakeltover voor advies en praktische tips of meld u aan voor onze nieuwsbrief. Heeft u vragen of suggesties? Mail dan naar schakeltover@rijswijk.nl.

Wethouder Jeffrey Keus
Wethouder Jeffrey Keus