Achternaam voor uw kind kiezen

Algemeen

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

Let op

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind ook een dubbele achternaam geven, van elke ouder 1 naam. Is uw oudste kind geboren na 31 december 2015? Dan kunt u ook dit kind en alle volgende kinderen een dubbele achternaam geven.
U hebt tot 1 januari 2025 de tijd om de achternaam te veranderen.

Omschrijving

Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als u samen een geregistreerd partnerschap heeft. De ouders kunnen ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moeten zij doorgeven aan de gemeente. Dit doet u door een akte van naamskeuze op te laten maken bij de gemeente voor de geboorte. De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Bij ongetrouwde ouders krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Op het moment dat de vader het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind de naam van de vader krijgt. De moeder moet hiervoor persoonlijk toestemming geven. De kinderen die hierna uit deze relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam.

Bent u een vrouw en krijgt u samen met uw vrouwelijke partner een kind?

  • U bent getrouwd of heeft samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is, krijgt het kind automatisch de achternaam van de meemoeder. Dit is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. Kinderen die hierna worden geboren, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind. U kunt besluiten het kind de achternaam van de biologische moeder te geven. Dit doet u door een akte van naamskeuze op te laten maken bij de gemeente voor de geboorte.
  • Bent u niet getrouwd? Of heeft u een bekende zaaddonor gebruikt? Uw kind krijgt automatisch de naam van de biologische moeder. Als de meemoeder het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind haar achternaam krijgt. De biologische moeder moet hiervoor toestemming geven.

U mag de achternaam van uw kinderen nog 1 keer veranderen in die van de andere ouder. Dit mag als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Kinderen boven de 16 jaar moeten hier zelf een handtekening voor zetten.

Aanvragen

Uw kind krijgt automatisch een achternaam. Als u het met deze achternaam eens bent, hoeft u niets door te geven. Wilt u een andere achternaam voor uw kind?

Zo kiest u een andere achternaam voor uw eerste kind:

  • U komt samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente.
  • U neemt allebei een geldig identiteitsbewijs mee.
  • U kiest de achternaam uiterlijk bij de geboorteaangifte.

Voorwaarden

U laat de keuze uiterlijk bij de geboorteaangifte weten.

Is het kind niet erkend en bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. U kunt de achternaam van uw kinderen veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Contact

Wet- en regelgeving