Aangifte doen van overlijden

Algemeen

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Omschrijving

Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Doe dit voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Vaak doet de begrafenisondernemer dit namens de nabestaanden. De gemeente zorgt ervoor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast.

Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.

Aanvragen

De uitvaartverzorger doet online aangifte van overlijden bij de gemeente. Is online niet mogelijk? Maak online een afspraak bij de Publieksbalies van de gemeente Rijswijk.

Blijkt dat er binnen de gestelde termijn voor het doen van de aangifte van overlijden geen datum vrij is in onze agenda? Neem dan telefonisch contact op met ons Klant Contact Center via telefoonnummer 14070 (optie 4).

Zo doet u aangifte van overlijden:

 • Maak een afspraak bij de gemeente waarin de persoon overleden is.
 • U heeft de volgende gegevens nodig:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een A-verklaring en een B-verklaring voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • bij een natuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van overlijden, afgegeven door een dokter of gemeentelijk lijkschouwer
  • bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: een verklaring van geen bezwaar crematie/begrafenis, afgegeven door de officier van justitie
  • als een crematie of begrafenis moet worden uitgesteld: een verklaring van geen bezwaar, afgegeven door een dokter
  • als er een sectie moet plaatsvinden: verlof tot ontleding, afgegeven door de burgemeester
  • eventueel het trouwboekje om het overlijden in vast te leggen

Doe de aangifte voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

Woonde de overleden persoon in een andere gemeente of een ander land? U hoeft het overlijden niet zelf door te geven aan deze gemeente of dit land. Dit doet de gemeente waarin de persoon overleden is.

Namens de overheid biedt www.rijksoverheid.nl/overlijden nabestaanden een hulpmiddel aan, waarmee u een overzicht kunt maken afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Voorwaarden

U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig.

Kosten

Aangifte doen van overlijden is gratis. Een uittreksel van de overlijdensakte kost € 15,70. Een meertalig modelformulier kost € 15,70.

(tarieven 2023)

U kunt aan de balie alleen pinnen. Kunt u niet pinnen, bel dan 14 070 ( optie 4).