Leerlingen StanislasPro verduurzamen eigen schoolplein

‘Hoe kunnen we ons schoolplein hittebestendig en duurzamer maken?’ Met die vraag gingen leerlingen van het StanislasPro in Rijswijk aan de slag. Vorig jaar december presenteerden zij hun resultaten aan de gemeente, Hoogheemraadschap Delfland en Stichting Steenbreek. De gemeente ging vervolgens met de adviezen aan de slag. Wethouder Duurzaamheid Mark Wit bracht een bezoek aan de leerlingen om te vertellen wat er met hun adviezen wordt gedaan.

Hittestress

De leerlingen deden mee aan het programma Speaking Minds van Save the Children. Dit programma laat jongeren meedenken met beleid van de gemeente. Dit jaar was gekozen voor het thema Natuur en Klimaat. De leerlingen leerden meer over hittestress, klimaatverandering en vergroening.

“Het schoolplein moet groener zodat er minder hittestress is en het er ook leuker uitziet op het schoolplein”, vertelde een van de leerlingen in december. De adviezen waren onder andere een groene haag langs het hek, meer bomen op het schoolplein voor schaduw, en bakken met planten zodat het er vrolijker uit ziet.

Uitvoering

Wethouder Mark Wit was enthousiast over deze duurzame ideeën: “Ik ben blij dat jullie meer geleerd hebben over klimaatverandering en hittestress. Een groot probleem, waar we steeds meer van gaan merken. Jullie gaven aan dat het in de zomer soms al te warm is op het schoolplein om in de pauze naar buiten te gaan. Dat is natuurlijk niet fijn. Jullie advies voor meer planten en schaduwplekken zal helpen om het wat aangenamer te maken.” 

Een aantal leerlingen kwam ook met ideeën om het schoolplein te vergroten door het fietsenrek weg te halen, een serre te bouwen op de plek van de fietsenstalling, en om het pannaveld naar het dak te verplaatsen. De gemeente heeft afgelopen tijd samen met de schoolleiding gekeken naar welke ideeën uitvoerbaar zijn. Hieruit bleek dat niet alle plannen haalbaar zijn, zoals de serre of het verplaatsen van het pannaveld. De adviezen voor meer planten op het schoolplein en schaduwplekken creëren zijn wel uitvoerbaar. 

Voor de uitvoering wordt nu een projectplan opgesteld, waarin ook Hoogheemraadschap Delfland ondersteunt. Samen met de leerlingen wordt een schetsontwerp gemaakt. Als de aanpassingen eenmaal zijn doorgevoerd, zullen de leerlingen zelf het beheer gaan doen. De tegels die plaatsmaken voor planten worden ingezet voor het NK-Tegelwippen wat binnenkort weer van start gaat. De gemeente ondersteunt financieel bij het uitvoeren van de plannen.

Over Speaking Minds

Speaking Minds is een jongerenparticipatieproject van Save the Children waarbij jongeren betrokken worden bij het maken van lokaal beleid. In de gemeente Rijswijk is gekozen voor de duurzame variant van Speaking Minds, waarbij lokale trainers worden opgeleid in de methodiek. Hierdoor kan Speaking Minds ook in de komende jaren ingezet worden om jongeren te betrekken bij lokaal beleid. Het project wordt in Rijswijk begeleid door de jongerencoaches van Sportief Besteed Groep.

Er is gekozen voor het thema Natuur en Klimaat. Dit thema sluit goed aan op de zorgelijke ontwikkelingen rondom klimaatverandering. Klimaat heeft invloed op iedereen, ook op jongeren. Het heeft impact op hun eigen leefomgeving en nabije toekomst. Door jongeren hierover mee te laten praten, kunnen zij hun zorgen over het klimaat op een makkelijke en toegankelijke manier delen.