Vrijwilligers Zwerfafvalbrigade ruimen de Rijswijkse wijken op

Afgelopen zaterdag was de Rijswijkse Opschoondag een succes! De vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade hebben in hun eigen wijk het zwerfafval van de straat en uit de bosjes gehaald. Onder meer in de Titus Brandsmastraat zette een groep vrijwilligers zich in om rondom de bewonersflats het zwerfvuil te verzamelen. Wethouder Mark Wit fietste langs verschillende locaties om mee te helpen met opruimen. 

Vrijwilliger van de Zwerfafvalbrigade Hanneke van de Water woont in een van de flats aan de Titus Brandsmastraat. Zaterdag was ze samen met andere bewoners uit de buurt de hele dag bezig om het zwerfafval uit de struiken te halen. De barista op het pleintje bij de flats zorgde voor lekkere koffie met een gebakje.  

Gratis knijpers

Hanneke was ambtenaar bij de gemeente Rijswijk en is inmiddels met pensioen. De Titusbrandsmaflat waar ze woont is een 55+-woning van Rijswijk Wonen. Ze is al geruime tijd lid van de Zwerfafvalbrigade. “We ruimen een keer per maand de perkjes en de pleinen op rondom de flats”, vertelt ze. “Via de Zwerfafvalbrigade krijgen we gratis knijpers en ringen om vuilniszakken in te hangen.” Ze vindt het fijn dat er een vast clubje vrijwilligers is dat zich inzet om het zwerfafval aan te pakken. “Maar, het zou nog veel fijner zijn als meer mensen uit de buurt zich bij ons aansluiten.”

Actief meedoen

Wethouder Mark Wit vindt het fantastisch om te zien dat de groep vrijwilligers van de Zwerfafvalbrigade zich gestaag uitbreidt. “Je ziet dat in verschillende wijken de bewoners actief meedoen om het zwerfafval op de ruimen tijdens deze Landelijke Opschoondag”, vertelt hij. “Helaas wordt er nog steeds veel te veel op straat gegooid. We doen als gemeente ons best om het zwerfafval zo goed mogelijk aan te pakken, maar we zijn enorm blij dat Zwerfafvalbrigade ons enthousiast en fanatiek meehelpt met opruimen of zelfs een stukje straat adopteert en schoonhoudt”, zegt wethouder Wit. “Dit soort initiatieven laten zien hoe erg het eigenlijk is dat zoveel rommel op straat wordt gegooid.”

Word lid!

Wethouder Wit is ervan overtuigd dat hierdoor steeds meer mensen het goede voorbeeld van de Zwerfafvalbrigade zullen volgen. “We proberen de vrijwilligers zo goed mogelijk te faciliteren met gratis materialen.” Op de werf van de gemeente Rijswijk staat een grote wagen met afvalcontainers die op verzoek het verzamelde afval in de wijken ophaalt als de vrijwilligers een prikactie organiseren. “Daarom wil ik iedere Rijswijker oproepen om lid te worden van de Zwerfafvalbrigade, dan weet je ook wanneer je in jouw wijk mee kunt doen met de prikacties. Samen is toch gezelliger dan alleen!”

Kader

De Zwerfafvalbrigade is een groep van 212 vrijwilligers in Rijswijk die zich intensief inzet om zwerfafval in de stad aan de pakken. Ze ruimen gratis en voor niks rommel op die andere mensen op de stoep en langs de weg achterlaten, zoals lege blikjes en pizzadozen. Ook mondkapjes zwerven nog steeds volop rond in de natuur, ook al zijn ze niet meer verplicht. Vier jaar geleden werd de Zwerfafvalbrigade opgericht op initiatief van Platform Groen Rijswijk.

Wat kan ik doen om zwerfval in Rijswijk aan te pakken?

Word vrijwilliger bij de Zwerfafvalbrigade en meld je aan via zwerfafvalbrigade@kpnmail.nl.

Stoor jij je ook zo aan dat zwerfaval? Maak hiervan een melding en upload een foto via de Gemeenteapp, via https://www.rijswijk.nl/melding-openbare-ruimte

Mark Wit - opschoondag.jpg