Rijswijkse groene golfclub met GEO duurzaamheidscertificaat

Rijswijk schakelt de komende jaren over naar een duurzame toekomst. We gaan minder fossiele brandstoffen gebruiken en stappen over naar schone energiebronnen.Dit doen we stap voor stap én samen. Ook samen met onze ondernemers. Duurzaam ondernemen is dé toekomst: goed voor het milieu én voor de business. Maar hoe gaat ondernemend Rijswijk hier mee om?

Wethouder Jeffrey Keus nam samen met toezichthouder Hans Oedzes van Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) een kijkje bij de Rijswijkse Golfclub. De ODH ziet er op toe dat ondernemers in onze regio voldoen aan de wettelijk bepaalde energiebesparingsplicht die voor veel bedrijven geldt. Hans: ,,Soms is het voor bedrijven niet helemaal duidelijk waar ze precies aan moeten voldoen. Wij informeren de ondernemers over de energiebesparingsplicht. En bezoeken bedrijven om te controleren of er nog energiebesparende maatregelen te nemen zijn. Door het bijzondere karakter van de golfclub zijn veel maatregelen die binnen de energiebesparingsplicht vallen niet van toepassing. Wij gingen bij ze langs om te zien hoe ze ervoor staan en of ze nog aanvullende, energiebesparende maatregelen kunnen of moeten nemen.” 

Groene golfclub

De Rijswijkse Golfclub heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij ontvingen als een van de eerste golfclubs in Nederland het GEO duurzaamheidscertificaat: een bewijs dat de club hard werkt aan een groene, gezonde en duurzame golfomgeving. De club heeft de afgelopen 12 jaar dan ook flink geïnvesteerd in energiebesparing. En dat is te zien.

Van klein naar groot

Manager Bob Knaap vertelt:,,Eigenlijk zijn we met kleine stapjes begonnen: waterbesparende douchekoppen, led-verlichting en dat soort dingen. Toen we 10 jaar geleden over gingen naar een nieuw clubhuis hebben we de kans gegrepen en grotere, duurzame investeringen gedaan.”

Het clubhuis voor de 900 leden telt ongeveer 2000m2, heeft 2 etages met daarin een centrale receptie, kleedruimtes, douches, lockers, kantoren, vergaderruimtes, een winkel en horeca. Een flinke oppervlakte waar veel energiewinst te halen is. Bob: ,Het clubhuis is optimaal geïsoleerd, we hebben hoog rendementsglas en we hebben geïnvesteerd in een goede warmtepomp waardoor ons gasverbruik laag is. De luchtbehandelingskast is voorzien van een warmtewiel. Zo kunnen we de gewonnen warmte weer goed hergebruiken. En hoewel de eerste led-verlichting nog niet was afgeschreven, hebben we tijdens de verbouwing van 4 jaar geleden alles vervangen voor nieuwe led-lampen, want deze zijn in de loop der tijd een stuk sfeervoller geworden.”

Blijven experimenteren

Ook buiten het clubhuis is er veel aandacht voor duurzaamheid. Bob:,,We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, onze voertuigen zijn elektrisch en we zijn op dit moment aan het experimenteren met een robot maaier. De laatste maaier werkte op GPS en leverde veel storingen op, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet en blijven andere modellen uitproberen.”

Duurzaam beheer is voor de Golfclub vanzelfsprekend geworden. Bob:,,Waarom zou je het niet doen. Je werkt aan een beter toekomst voor de volgende generaties én vanuit ondernemers perspectief is het ook heel gunstig: het is uiteindelijk toch investeren met een goed terugverdienmodel.”

Er staat nog een aantal duurzame maatregelen op het wensenlijstje, zoals zonnepanelen op het dak en een nieuwe warmtepomp. ,,Deze investeringen gaan we zeker doen zodra we weer meer ruimte in onze begroting hebben, want we weten inmiddels dat het ons veel kosten gaat besparen.”

Klaar voor de toekomst

Hans is aangenaam verrast door alle energiebesparende maatregelen die de golfclub al heeft getroffen. ,,Ze zijn verder dan ik dacht. Alle energiebesparende maatregelen die binnen de energiebesparingsplicht uitgevoerd kunnen worden, zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd.”

Ook wethouder Jeffrey Keus is blij verrast en vult aan: “Ik ben onder de indruk van de visie van de Rijswijkse Golfclub op duurzaamheid. Zij zijn zeer actief aan het verduurzamen. En ook de leden dragen hieraan hun steentje bij. Zij zijn een voorbeeld voor andere sportverenigingen in Rijswijk en ik hoop dat het de andere verenigingen inspireert om ook te verduurzamen. Want overschakelen naar een duurzame toekomst kunnen we alleen samen.”

Meer weten?

Bent u ondernemer en wilt u meer weten over de energiebesparingsplicht of andere wet- en regelgeving? Wij helpen u graag op weg. Kijk snel op ons energieloket voor ondernemers(link is extern) voor meer advies en informatie over het verduurzamen van uw onderneming.  Meer informatie over Omgevingsdienst Haaglanden vindt u hier(link is extern).  

Golfbaan Rijswijk, foto: Frank Jansen
Golfbaan Rijswijk, foto: Frank Jansen