Rijswijk staat in de top 3 meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

Op maandag 22 mei is de Jantje Betonprijs uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Gouda kwam als winnaar uit de bus, maar de tweede plaats ging naar de gemeenten Rijswijk en Nijmegen. Hiermee hoort Rijswijk bij de drie meest speelvriendelijke gemeenten van Nederland.

Bewonersparticipatie

De vak- en kinderjury van Jantje Beton is enthousiast over de bewonersparticipatie bij het ontwikkelen van speelplekken in Rijswijk: “We zien dat Rijswijk veel waarde hecht aan ontmoetingsplekken voor alle doelgroepen kinderen en jongeren. Het is goed dat de gemeente hen ook echt betrekt bij het ontwikkelen van speelplekken”, aldus de jury’s.

Wethouder Mark Wit, die onder andere over speelbeleid gaat, legt uit dat hij het belangrijk vindt dat kinderen en jongeren gezond en veilig buiten kunnen spelen op een plek waar zij zich thuis voelen. “Kinderen spelen steeds minder buiten”, zegt Wit. “We willen graag dat onze kinderen vaker buiten zijn, maar dan moeten we ze ook uitdagende en sportieve speelplekken kunnen bieden. Door hen te betrekken in de plannen en ontwerpen wordt het echt hun eigen plek.”

Speelruimtenorm

De jury’s zien ook dat Rijswijk sterk is in het uitvoeren van de 3% speelruimtenorm bij de aanleg van speelruimte in woongebieden. Ondanks dat Rijswijk voor een uitdagende groeiopgave staat met een snel toenemende bevolkingsgroei in een stedelijk gebied, wordt 3% van woongebieden gebruikt voor speelvelden.

170 speelplekken

De gemeente Rijswijk vindt belangrijk dat kinderen en jongeren volop ruimte krijgen om buiten te kunnen spelen. Rick Severijns, beleidsadviseur voor speelplekken van de gemeente Rijswijk, vertelt dat de stad ruim 170 kinderspeelplekken telt. “Rijswijk doet het goed!”, zegt hij. De laatste jaren zijn er tientallen speelvoorzieningen bijgekomen, zoals een mooie, nieuwe skatebaan, een sutumuur. Twee speeltuinen in de Rozenstraat en Penninglaan zijn gerenoveerd. “Daarnaast zijn we bezig om inclusieve speelplekken te maken, en repareren en vervangen we regelmatig onze speeltoestellen”, zegt hij.

Het is fijn dat er zo veel speelplekken zijn want Rijswijk heeft relatief veel jonge gezinnen met kinderen. “In onze nota Speelbeleid staat dat circa 3% van het woongebied wordt ingericht als speelplek, wat ook echt nodig is om kinderen buiten te laten spelen ”, zegt Severijns. “Ook heeft Rijswijk een vast budget voor bewonersinitiatieven om bijvoorbeeld nieuwe speelplekken te creëren of speeltoestellen aan te schaffen. Samen met de bewoners, en dan vooral met de kinderen, bespreken we welke nieuwe ideeën van bewoners we dan gaan uitvoeren. Dat is vrij uniek binnen een gemeente”, zegt Severijns.

Ruimte om te spelen

Wethouder Wit: “We hebben in Rijswijk recent een paar prachtige, nieuwe speelplekken gemaakt die intensief in gebruik zijn door kinderen en jongeren van Rijswijk.” De net geopende Krajicek playground ’t Krijntje noemt hij als voorbeeld. “Deze speelplek is goed bereikbaar en ingericht voor verschillende doelgroepen. Voor de allerkleinsten is er een glijbaan en een wip, voor de klimmers is er een groot klimrek en voor de sportievelingen is er ruimte om te basketballen en voetballen. En voor het ontwerp van deze speelplek hebben we natuurlijk ook de buurtbewoners laten meedenken. Het is mooi om te zien dat er met veel plezier gespeeld wordt hier.”

Jantje Beton

Jantje Beton is een organisatie die zich inzet voor meer speelruimte. De organisatie vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren zo veel mogelijk buiten spelen. Samen met gemeenten zet Jantje Beton zich in dit doel te behalen.

Elke twee jaar wordt de Jantje Betonprijs uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. De gemeente Rijswijk feliciteert de gemeente Gouda van harte met het winnen van de prijs.

Jantje beton prijs