Positie van de gemeenteraad in het lokaal bestuur
Elke gemeente in Nederland heeft een gemeenteraad. De gemeenteraad heeft 3 belangrijke taken:
-
De grote lijnen vaststellen voor het gemeentebeleid.
-
Controleren of het college van burgemeester en wethouders zijn taken goed uitvoert.
- Optreden als vertegenwoordiger van de inwoners van de gemeente.
Het bestuur ligt in handen van het college van burgemeester en wethouders (‘b en w’). Het college is verantwoordelijk voor de invulling en uitvoering van het beleid, zoals dat door de raad is vastgesteld. Kortom: het college bestuurt; de gemeenteraad bepaalt de voorwaarden en controleert.
De gemeenteraad is het volksvertegenwoordigende orgaan in de lokale democratie. De raadsleden hebben nadrukkelijk een hierop afgestemde rol. De raad houdt zicht op de lokale gemeenschap en de gevoelens en opvattingen van inwoners. Verder signaleert de raad problemen en ontwikkelingen in de samenleving, en heeft contact met maatschappelijke organisaties. Raadsleden zijn vertegenwoordigd in verschillende commissies van gemeenschappelijke regelingen en interne commissie. Zie hier de Commissielijst
Het aantal leden van de gemeenteraad hangt af van het aantal inwoners. Momenteel bestaat de raad uit 31 leden, die deel uitmaken van 10 fracties. De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.
Vergadermodel
De raad vergadert verschillende malen per maand met als doel het nemen van besluiten in de raadsvergadering. Ter voorbereiding van de raadsvergadering vinden presentaties, beeldvormende sessies en forumvergaderingen plaats. De forumvergadering is een commissievergadering (Artikel 82 gemeentewet). Presentaties worden in de regel door het college van B&W verzorgd en gaan over een specifiek onderwerp, zoals bijvoorbeeld over de Ontwikkelingen op de Woningmarkt en de keuzes die het college heeft gemaakt. Beeldvormende sessies hebben tot doel om over een onderwerp meer te weten te komen via het bevragen van betrokkenen uit de wijken, deskundigen en andere experts.
Forum en raadsvergaderingen
Op de dinsdag drie weken voorafgaand aan de raadvergadering vindt een eerste avond plaats alwaar meestal presentaties gehouden worden. Een week daarna bereiden de raadsleden tijdens een tweede forumavond de onderwerpen voor waar de raad een besluit over moet nemen en bespreken zij andere zaken die zij van belang achten. De forumavonden zijn onderverdeeld in twee sessies. Er is een forum samenleving en er is een forum stad. Beide sessies lopen simultaan en beginnen om 20:00 uur in het Stadhuis.
Fora algemene informatie
In de raadsfora wordt over onderwerpen gediscussieerd en worden achtergronden belicht voordat de besluitvorming in de raadsvergadering plaatsvindt. Ook overleggen de fora namens de raad met het college over voorstellen van het college aan de raad.
Onderzoek en advies
De raadsfora voeren dus belangrijk voorbereidend werk uit voor de definitieve besluitvorming in de raad. De raadscommissies brengen een advies uit over het voorstel.
Deeltaken per forum
Ruimte
Deeltaken: ruimtelijke ontwikkeling, stedelijke ontwikkeling, volkshuisvesting, grondzaken, verkeer en vervoer, parkeerbeleid en –beheer, stads- en wijkbeheer, afvalinzameling, milieu en energiezaken, economische zaken/centrummanagement, recreatie en toerisme en grondexploitaties.
Nadere informatie: griffie@rijswijk.nl
Sociaal
Deeltaken: sociale zaken, werkgelegenheid, onderwijs, emancipatie, welzijn, maatschappelijke ondersteuning, cultuur, jeugd, re-integratie, buurtgericht samenwerken, migrantenbeleid, sport en volksgezondheid. algemeen bestuurlijke zaken, openbare orde en veiligheid, regio, interbestuurlijk toezicht, financiën, onderzoek gemeenterekening, personeel en organisatie, communicatie en informatievoorziening.
Nadere informatie: de heer J. Hoefnagel (raadsadviseur), telefoon 070-3261804, e-mail jhoefnag@rijswijk.nl
Wie zitten er in de fora?
In de raadsfora zitten raadsleden van verschillende politiek partijen. Ook niet-raadsleden kunnen lid zijn van een forum. Zij worden benoemd door de raad. Deze personen moeten wel fractieassistent zijn.
Daarnaast is bij de vergadering de wethouder aanwezig die verantwoordelijk is voor het onderwerp dat wordt besproken. Soms zijn meerdere wethouders aanwezig of de burgemeester. Ambtenaren die een bepaald onderwerp behandelden of voorbereidden, zijn vaak ook aanwezig. Soms beantwoorden zij vragen van de forumleden of lichten ze iets toe.
verordening_op_de_fractieassistenten_2015.pdf
Voorzitters
De fora worden voorgezeten door raadsleden. De vaste voorzitters zijn mevrouw M. Alberts (Groenlinks), mevrouw M. Pelzer (WIJ) en de heer J.C. Paredes (BVR). Plaatsvervangend voorzitter is de heer R. van der Meij (GBR).
Spreekrecht voor burgers
Voorafgaand aan de vergadering kunt u inspreken. Bij raadsvergaderingen betreft dat alleen onderwerpen die op de agenda staan. Bij het forum stad en het forum samenleving kunt u inspreken over geagendeerde en over niet geagendeerde onderwerpen.
Voor het inspreken heeft u maximaal 5 minuten de tijd. Indien er veel insprekers zijn, wordt de tijd ingekort om de vergaderingen niet onnodig lang te maken. Let op: De vergadering wordt gefilmd en uitgezonden op het website. Indien u toestemming geeft blijven uw naam en beeld beschikbaar in het archief.
Over een aantal zaken kunt u niet inspreken:
- besluiten van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep openstaat bij de rechter;
- benoemingen en voordrachten van personen;
- een klacht die u ook via een beroep op de Algemene wet bestuursrecht kunt indienen.
- over de procedure inzake de afhandeling van de ingekomen stukken; (is niet van toepassing van raadsvergaderingen, bij raadsvergaderingen is er geen agendering van een ingekomenstukkenlijst)
- over een onderwerp dat niet op de agenda staat (geldt bij de raadsvergadering, niet bij forum).
Om in te spreken meldt u zich voorafgaand aan de vergadering bij de griffie via griffie@rijswijk.nl of via telefoonnummer (070) 326 1984. Aanmelden kan tot 16.00 uur op de dag van de vergadering. Wij vragen u toestemming voor het gebruik van uw naam en beeld tijdens de vergadering.
Inzage vergaderstukken
Uiterlijk 10 dagen voor de forumvergadering zijn de agenda en vergaderstukken in te zien op deze site http://ibabsonline.eu/Kalender.aspx?site=rijswijk .
Bijwonen vergaderingen
In de regel beginnen de vergaderingen om 20.00 uur en vinden plaats in de raadzaal van het stadhuis, Bogaardplein 15. Voor de beeldvormende/eerste forum vergadering kan de dag en plaats afwijkend zijn. U bent van harte welkom de vergaderingen bij te wonen.