Smart City Living Lab

Bamboe verkeersborden, een drone die zwerfafval opspoort en sensoren die luchtkwaliteit meten. Dat zijn slechts drie voorbeelden van vernieuwingen waarvoor Rijswijk ruimte biedt in de wijk Vrijenban. De gemeente werkt graag mee met bedrijven die oplossingen zoeken voor problemen van deze tijd en daarmee de leefbaarheid van steden willen vergroten. Om dit mogelijk te maken, is Rijswijk aangesloten bij het Nationale programma Smart City Living Lab.

Smart City Tekening

Smart City

Steeds meer mensen wonen in een stad. Een stad is een plek waar van alles samenkomt, zoals werk, afval, energie, vervoer, goederen, water en kennis. Dat biedt kansen voor het vinden van oplossingen waar onze maatschappij vandaag de dag mee te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, noodzaak tot overstappen op andere energiebronnen en luchtvervuiling. Want in een stad wonen en werken  mensen die kennis, talent en creativiteit bundelen en oplossingen bedenken. Dat doen ze door nieuwe technologieën toe te passen.

In een Smart City denken gemeente, ondernemers en inwoners vooruit over de wisselwerking tussen ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, milieu en bereikbaarheid. Dat kan leiden tot een grotere sociale betrokkenheid, een beter gebruik van grondstoffen en een gezonder leefklimaat.

Samenwerking

Smart City-oplossingen komen alleen door samenwerking tot stand. Daarom werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeentes, bedrijven en andere organisaties samen om zo te profiteren van elkaars kennis. Ze willen ook internationaal aandacht vragen voor Smart Cities, zodat over de hele wereld mensen via vernieuwingen kunnen werken aan een betere samenleving.

Smart City in de praktijk

De gemeente heeft de wijk Vrijenban aangewezen als proeftuin voor het Smart City Living Lab. Veel ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen en moeten worden getest.

  • Door het plaatsen van verkeersborden van bamboe is minder staal nodig, dat bespaart grondstoffen en is duurzaam. De bamboe borden worden tevens voorzien van sensoren die informatie over de stand waarin zij staan (bijvoorbeeld wanneer ze scheef staan) naar de databank sturen.
  • Zwerfafval opsporen met luchtopnames zorgt ervoor dat dit snel kan worden opgeruimd, dat maakt het schoonhouden van de stad efficiënter.
  • Sensoren die luchtkwaliteit meten, maken duidelijk hoe goed of slecht de luchtkwaliteit is. Aan de hand van precieze informatie daarover kan worden gekeken naar exacte oorzaken en effectieve mogelijkheden om hier iets mee of aan te doen.
  • Apps die de beleving meten, of die laten zien waar lege parkeerplekken zijn, zijn in de maak.
  • Slimme prullenbakken die zelf laten weten wanneer ze vol zijn met behulp van sensoren.

Luchtopnames worden ingezet op de route die veel scholieren nemen tussen het ROC Mondriaan en de KFC.

Ondernemers zijn welkom

Rijswijk wil ondernemers de ruimte geven om te experimenteren en nieuwe ontwikkelingen uit te proberen. Ondernemers die innovatieve technologie hebben ontwikkeld maar deze nog niet hebben uitgetest kunnen zich bij de gemeente melden bij Leny Bekkering per e-mail lbekkeri@rijswijk.nl. Gezamenlijk wordt dan bezien of en hoe de gemeente deze ondernemers faciliterend kan bijstaan.