Onderzoek lood in de bodem

Door eeuwenlang gebruik van lood zit er op veel plaatsen in Nederland lood in de bodem. De provincie Zuid-Holland heeft opdracht gegeven voor onderzoek naar het risico op blootstelling aan eventuele looddeeltjes in de bodem.

Na eerder onderzoek op speelplekken, heeft de provincie nu opdracht gegeven voor onderzoek bij tuincomplexen. Vanaf 12 juni worden de volkstuin-, moestuin en schooltuinlocaties in de wijken Cromvliet, Eikelenburg, Hoekpolder, Elsenburg en Haantje onderzocht. De gemeente heeft de te onderzoeken zeven tuinlocaties hierover per brief geïnformeerd.

Het onderzoek

Op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken is ingeschat op welke tuinlocaties een hoger loodgehalte aanwezig zou kunnen zijn. Bij die locaties wordt eerst onderzocht of en waar de gebruikers van de tuinen daadwerkelijk in contact kunnen komen met de grond. Alleen dan is er een blootstellingsrisico. Waar de bodem is bedekt met verharding of gras en niets wordt geteeld, geldt dit blootstellingsrisico niet. Aan de hand van deze gegevens neemt het onderzoeksbureau daar waar nodig bodemmonsters. Er zijn dus ook (delen van) tuinen waar dit niet nodig is.

Gebruiksadviezen GGD

Bij de te onderzoeken tuincomplexen zou een hoger loodgehalte in de bodem aanwezig kunnen zijn en dat zou een gezondheidsrisico met zich mee kunnen brengen. Lood uit de bodem komt het lichaam vooral binnen via hand-mondcontact (het ‘eten’ van aardedeeltjes) en als men groenten uit eigen tuin eet.

Gebruiksaanwijzingen groente en fruit

De GGD geeft gebruiksadviezen om het blootstellingsrisico’s aan lood in de bodem bij tuinieren tot een minimum beperken:

  • Was zelfgekweekte groenten en fruit grondig;
  • Was uw handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten;
  • Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde);
  • Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen te vegen, of ze uit te doen bij het naar binnen lopen en stofzuig of dweil regelmatig uw huis.

Meer informatie

Ga naar de website voor de Omgevingsdienst Haaglanden of provincie Zuid-Holland voor informatie over lood en advies wat u kunt doen om risico's te verminderen. Of bekijk dit filmpje: Let op lood