WarmtelinQ

Gasunie gaat in Zuid-Holland een ondergrondse warmtetransportleiding aanleggen: WarmtelinQ. Deze leiding gaat ook door Rijswijk lopen. Via deze warmteleiding kan restwarmte uit de Rotterdamse haven worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Dat hoeft dan niet meer met aardgas. Dat is een belangrijke stap in de energietransitie.

Waar komt de leiding?

In Rijswijk volgt de leiding de Prinses Beatrixlaan van Delft naar Den Haag (zie afbeelding). Het hele tracé loopt van de Rotterdamse haven via Vlaardingen naar Den Haag. Onderzocht wordt nog, of de leiding naar Leiden kan worden doorgetrokken.

Wat gaat er gebeuren?

Op de meeste plekken waar de leiding komt, wordt een sleuf in de grond gegraven. In deze sleuf worden de leidingen gelegd. Daarna vullen ze de sleuf weer op. Op sommige plekken worden de leidingen door boring in de grond gebracht. De graaf- en bouwwerkzaamheden voor de aanleg in Rijswijk duren naar verwachting tot eind 2023. Inwoners die in de buurt van het tracé (zie afbeelding) wonen, worden door WarmtelinQ en de aannemers die het werk uitvoeren op de hoogte gehouden van de werkzaamheden. Omleidingen worden op straat met borden aangegeven.

Twee aannemers voeren de werkzaamheden in Rijswijk uit: Denys en A.Hak. Denys werkt aan het tracé vanuit Delft tot en met RijswijkBuiten. A.Hak voert de werkzaamheden langs de Prinses Beatrixlaan uit vanaf de A4 tot aan de gemeentegrens van Rijswijk met Den Haag. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden van Denys vindt plaats in het fietspad Rijswijk-Delft langs de Prinses Beatrixlaan en de naastliggende groenstroken. Dit is vanaf de fietsbrug over de A4 tot aan het Terras van Sion in RijswijkBuiten. Vanaf juli 2022 wordt dit deel van het fietspad van de Prinses Beatrixlaan afgesloten om te gebruiken als bouwlocatie.

Meer informatie en vragen

Wilt u meer weten of heeft u vragen over WarmtelinQ? Kijk op www.warmtelinq.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van WarmtelinQ. Heeft u vragen over WarmtelinQ en/of de werkzaamheden? Dan kunt u deze stellen aan WarmtelinQ. Kijk op www.warmtelinq.nl/contact.

Bent u benieuwd naar WarmtelinQ bij u in de buurt? Met de Projectatlas krijgt u inzicht in het hele tracé van Vlaardingen naar Den Haag. U kunt op de kaart inzoomen op uw eigen omgeving. Met de 'denk mee' knop kunt u in elke kaart een reactie sturen via www.warmtelinq.nl/trace