Praktische tips van energieambassadeurs van Just for You

Om te voorkomen dat Rijswijkers in de problemen komen door de hoge energiekosten, sturen gemeente Rijswijk en de corporaties Rijswijk Wonen en Vidomes energieambassadeurs van Just for You langs de deuren. Deze energieambassadeurs geven de bewoners direct praktische tips om hun energieverbruik te verlagen. Ook brengen ze direct kleine maatregelen aan. Een van die energieambassadeurs is de Haagse Naïl Taal, eerstejaars student Social Work aan de Haagse Hogeschool.

Naïl is nu sinds een half jaar werkzaam als energieambassadeur. Samen met een team van 18 ambassadeurs gaat hij bij Rijswijkse huishoudens langs die wel wat hulp kunnen gebruiken. Inmiddels hebben ze al zo’n 2000 woningen bezocht. Naïl: "Ik ben energieambassadeur geworden om die mensen die het het hardste nodig hebben te helpen. Ook sluit het goed aan bij mijn opleiding Social Work. Als energieambassadeur ben ik continu in contact met mensen en leer ik ze ook een beetje kennen. Tijdens een bezoek, worden er al snel persoonlijke ervaringen gedeeld. Erg interessant voor een student Social Work".

"In deze dure tijd kunnen veel mensen wel wat praktische tips en advies gebruiken"

Naïl Taal

Hoe gaan de energieambassadeurs te werk?

De gemeente of de woningcoöperatie stuurt vooraf een brief naar de bewoners die in aanmerking komen voor een bezoek van de energieambassadeurs. Hierbij gaat het vooral om woningen met een energielabel E of lager. Vervolgens gaat Naïl samen met zijn collega’s van Just for You bij deze huizen langs. Naïl ,,Wij nemen dan een pakket met gratis producten mee die we direct in de woning kunnen toepassen.”
Dit pakket bestaat onder andere uit  een waterbesparende douchekop, radiatorfolie, een radiatorsleutel, een stekkerdoos (met aan- en uit-knop), led-lampen, tochtstrips, een thermometer en een folder met tips hoe je energie kunt besparen. 

Na een korte uitleg over wat de energieambassadeurs komen doen, luisteren we voornamelijk naar de vragen van de bewoners en geven we een zo goed mogelijk advies, gebaseerd op de persoonlijke situatie en wensen van de bewoners. Daarna gaan we aan de slag met het aanbrengen van maatregelen. We brengen eigenlijk altijd radiatorfolie aan, want dit is geen makkelijke klus als je dit voor de eerste keer doet. Ook kan het zijn dat dit lastig is voor mensen door blessures, ziektes of ouderdom. Na het aanbrengen van maatregelen beantwoorden wij nog alle vragen en geven wij een korte samenvatting. Zo kan iedereen met een goed gevoel de dag verder door.”

Naïl en de andere energieambassadeurs krijgen veel positieve reacties. De meeste mensen zijn erg blij met hun komst. Naïl: ,,De reacties van de mensen waarbij ik aanbel zijn zeer positief. Ik krijg vaak te horen dat dat ik op het goede moment aanbel, omdat ze een aantal spullen niet in huis hebben. Ook krijgen we bijna altijd wat te eten en drinken. Dit warme contact met de mensen en de waardering die zij tonen, motiveert mij steeds meer om  nog meer mensen te helpen.”

"We luisteren voornamelijk naar de vragen van de bewoners en geven een zo goed mogelijk advies"

Naïl Taal

Wilt u dat Naïl met zijn team ook bij u langskomt?

Onze energieambassadeurs komen graag bij u thuis om samen met u te kijken wat u allemaal kunt doen om uw energieverbruik te verlagen. Wilt u dat we ook bij u aanbellen? Neem dan contact met ons op via justforyourijswijk@gmail.com.

De energieambassadeurs geven voorrang aan huizen met een E-label of lager. Op energielabel.nl(link is extern) kunt u makkelijk zien welk energielabel uw huis heeft.

Energieambassadeurs van Just for You
Energieambassadeurs van Just for You