Via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (voorheen bekend als TOGS, Eenmalige Tegemoetkoming voor Getroffen Sectoren) kan een specifieke groep ondernemers een eenmalige tegemoetkoming krijgen, waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen zoals de huur van een bedrijfspand.
Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB.
Om ook kleine ondernemers (ook ZZP’ers) zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1.500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ca. 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
Meer informatie vindt u op de website van RVO
Eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD)
Een belangrijke aanvullende maatregel bovenop de TVL is een eenmalige opslag voor verplicht gesloten non-food detailhandelaars: Voorraad Gesloten Detailhandel (kortweg VGD).
Verplicht gesloten non-food detailhandelaars ontvangen bij TVL Q4 2020 en Q1 2021 een opslag van minstens 2,8% van hun omzetverlies in oktober tot en met maart 2021. Het maximale bedrag is € 20.160. Dit bedrag komt bovenop de TVL Q4 2020 en TVL Q1 2021.
Meer informatie vindt u op de website van het RVO