Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht in uw woning

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om rookmelders in huis te hebben. De rookmelderverplichting geldt voor zowel koop- als huurhuizen. Heeft u nog geen rookmelders, dan is dit het moment om ze aan te schaffen. Op iedere woonverdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt dient een rookmelder te hangen.

 

Waar let u op als u rookmelders koopt?

Het advies is om een goedgekeurde rookmelder te kopen met een batterij die 10 jaar meegaat. Dan hoeft u een lange tijd geen batterijen te wisselen. Een goedgekeurde rookmelder herkent u aan het Europese keurmerk EN 14604. Wilt u maximale veiligheid? Koop dan draadloos koppelbare melders. Als er dan één rookmelder afgaat, gaan de andere rookmelders in huis ook af en hoort u dus door het hele huis het alarm.

Hoe brandveilig is uw woning?

De Veiligheidsregio Haaglanden biedt gratis huisbezoeken aan. Samen met een brandweerambassadeur loopt u door uw woning om een brandveiligheidschecklist af te werken. U krijgt tips over de juiste plaats voor een rookmelder, vluchtroutes, veilig opladen en nog veel meer. U kunt zich aanmelden voor een gratis huisbezoek via www.vrh.nl/aanvraag-huisbezoek.

Vragen over rookmelders en de rookmelderverplichting

Scan deze QR-code voor meer informatie of ga naar de website van Haaglanden Veilig