Let op kosten bij rioolverstopping

Een verstopt riool is vervelend. Het is nog vervelender als je achteraf rekeningen moet betalen waarop je niet had gerekend. De gemeente vergoedt niet alles, ook particuliere huiseigenaren betalen een deel van de onkosten.

 

Het hoofdriool in Rijswijk ligt voor een groot deel onder stoepen en straten. De gemeente zorgt voor het onderhoud hiervan en verhelpt verstoppingen. Bij ieder huis loopt een stuk rioolpijp van het hoofdriool naar het toilet binnen. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor het stuk tot aan de erfgrensput. Het gedeelte onder de straat en stoep is van de gemeente.

Verstopping

Als thuis uw wc overloopt, is waarschijnlijk het riool tussen uw woning en het hoofdriool verstopt. Bel dan een rioolontstoppingsbedrijf. Het bedrijf onderzoekt waar de verstopping zit. Als blijkt dat de verstopping in het deel van de gemeente zit, dan moet die  het probleem oplossen. U kunt daarvoor de gemeente bellen.

Na uw melding inspecteert de gemeente meestal binnen een werkdag het gebied en verhelpt de verstopping binnen drie werkdagen als er niets bijzonders aan de hand is. Anders duurt het langer.

Erfgrensput

Het rioolontstoppingsbedrijf kan aan de zogenoemde erfgrensput zien of de verstopping in uw deel van de riolering zit of in dat van de gemeente. Die put zit tussen het hoofdriool en de pijp naar uw huis. Als er geen water in die put staat, dan is de verstopping op uw terrein. Zit er wel water in , dan is de verstopping in het deel van de gemeente.

De erfgrensput ligt meestal op een halve meter binnen de erfgrens. Heeft u geen voortuin? Dan ligt de erfgrensput onder het voetpad. U mag alleen zelf graven als de put op uw terrein ligt.

Vergoeding

U krijgt een rekening van het rioolontstoppingsbedrijf dat heeft onderzocht waar de verstopping zit. De gemeente vergoedt hiervan maximaal tweehonderd euro.

Maak goede afspraken met het rioolontstoppingsbedrijf over de kosten van het onderzoek en de werkzaamheden. Informeer van te voren naar de prijs en maak een prijsvergelijking tussen verschillende bedrijven. Sommige bedrijven rekenen hiervoor de hoofdprijs. Op www.rijswijk.nl > inwoners > product > rioolverstopping vindt u onder het tabblad Kosten een linkje naar een artikel van de Consumentenbond over het vinden van een loodgieter.