Een groenblauw schoolplein; goed voor het klimaat én de ontwikkeling van kinderen

Vanaf begin dit jaar konden Rijswijkse basisscholen bij de gemeente een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groenblauw schoolplein. Dat betekent: stenen eruit en planten erin. Een van de Rijswijkse scholen die het afgelopen schooljaar een groenblauw schoolplein heeft gerealiseerd is Basisschool Kronenburgh.

Groen Blauw schoolplein
Vanaf begin dit jaar konden Rijswijkse basisscholen bij de gemeente een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groenblauw schoolplein. Dat betekent: stenen eruit en planten erin. Goed voor het klimaat én de ontwikkeling van de leerlingen. Want met een groenblauw schoolplein maak je niet alleen onze stad klimaatbestendiger, maar creëer je ook een uitdagende, natuurrijke en gezonde speelomgeving. En.. het ziet er ook nog eens veel mooier uit dan al dat beton. Een van de Rijswijkse scholen die het afgelopen schooljaar een groenblauw schoolplein heeft gerealiseerd is Basisschool Kronenburgh.

Basisschool Kronenburgh is een school met bijna 300 leerlingen en met twee programma's; International Learners (regulier onderwijs) en Gifted (voltijd onderwijs voor meer- en hoogbegaafde kinderen). Toen Peter Geurse in 2020 bij Kronenburgh als conciërge aan de slag ging was het schoolplein niet meer dan een grote, grijze stenen vlakte met verouderde speeltoestellen. De directie, het bestuur, de MR, het leerkrachtenteam en - vooral-de leerlingen en de leerlingenraad zijn zich in gaan zetten om samen een nieuw, groen schoolplein voor elkaar te krijgen. De firma Buitensfeer heeft de wensen naar een ontwerp vertaald. Peter zorgde voor het begeleiden van de uitvoering. 

Midden in coronatijd

Vol enthousiasme ging Peter aan de slag met het verzamelen van informatie, het zoeken naar subsidiemogelijkheden en het maken van een plan van aanpak. Peter: ,,Dit was allemaal midden in corona-tijd, maar gelukkig kon er veel online en op afstand geregeld worden. Samen met een hovenier en de leerlingen hebben we het ontwerp verder uitgewerkt en aan het begin van het schooljaar was de eerste fase afgerond. Het plein ziet er al een stuk frisser uit! Veel steen is vervangen door groen en de leerlingen zijn er erg blij mee; de natuurlijke materialen bieden veel meer uitdaging en ruimte voor fantasie, er zijn veel meer speelroutes en meer mogelijkheden om verstoppertje te spelen. En, niet onbelangrijk, er is nog genoeg steen overgebleven om een lekker potje te voetballen ”

Groen Blauw schoolplein 2

Tweede fase

In de eerste fase heeft de school gebruik gemaakt van verschillende subsidiestromen, bijvoorbeeld van het Cultuurfonds en Hoogheemraadschap Delfland. Daarnaast heeft de gemeente geholpen met het afvoeren van de tegels en heeft de school nog via allerlei sponsoracties geld ingezameld. Voor de tweede fase maken ze gebruik van de subsidieregeling van de gemeente Rijswijk. Peter: ,,Het plein ziet er al een stuk fraaier uit, maar we missen nog wat speeltoestellen. Daar zijn we nu volop mee bezig. We halen nog meer steen weg, we brengen een natuurlijke valgrond aan en hebben twee mooie, natuurlijk speeltoestellen besteld. We hopen dat deze er aan het begin van het nieuwe schooljaar zijn, maar we zijn afhankelijk van levertijden. Aannemers en hoveniers kampen nog met achterstanden en zijn allemaal razend druk, maar we doen wat we kunnen en hopen op het beste.”

Peter kijkt terug op een voorspoedig proces en kan iedere school aanbevelen om met een groenblauw schoolplein aan de slag te gaan: ,,Binnen een schooljaar kun je een heel eind komen. Zeker als je een goed en duidelijk plan hebt en je de juiste mensen weet te betrekken. Een als je schoolplein ook voor de hele buurt toegankelijk is, zijn er nog meer financieringsmogelijkheden.”

Groen Blauw schoolplein 3

Meer weten?

Wil je meer weten over een groenblauw schoolplein? Kijk dan eens op de website groenblauwschoolpleinen.nl van Provincie Zie Holland en Hoogheemraadschap van Delfland.

Meer informatie over de subsidieregeling van gemeente Rijswijk vind je op https://www.rijswijk.nl/inwoners/groenblauwe-schoolpleinen