Vragen en contact Corona Rijswijk

Heeft u vragen over de nieuwe maatregelen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl. Ook staan de medewerkers van het Klant Contact Centrum klaar om uw vragen te beantwoorden. Zij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 08.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 14 070. U kunt ook mailen naar stadhuis@rijswijk.nl

Wij volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is laten wij dat uiteraard aan u weten. Heeft u aanvullende informatie of kent u regelingen die hier boven niet vermeld staan, maar wel nuttig zijn om te delen dan verzoeken wij u deze aan ons door te geven via bedrijfscontactpunt@rijswijk.nl.

Algemene informatie Corona voor ondernemers

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een Coronaloket [www.kvk.nl/corona] geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vindt u informatie die u kan helpen bij vragen over welke regelingen er zijn, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is dagelijks telefonisch te bereiken van 8.00 tot 20.00 uur op telefoonnummer 0800 - 2117. Let op: het kan erg druk zijn aan de telefoon.
 • Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: 0800 - 1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur. Zit u in het buitenland? Dan kunt u bellen naar 0031 20 205 13 51.
 • Meer over het pakket nieuwe maatregelen voor ondernemers van het kabinet vindt hier
 • Veel gestelde vragen met antwoorden over coronavirus voor werkgevers en ondernemers vindt u hier
 • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt vanaf 1 december een mondkapjesplicht in alle publiek toegankelijke binnenruimten. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels en supermarkten, musea, benzinestations, horecagelegenheden, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaats nemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. Uitzondering: de verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en TV.

Informatie voor horecaondernemers

Regels voor de horeca

Tot wanneer is de horeca gesloten?

Op dit moment is het nog niet verantwoord om de horeca te heropenen. Tot en met 31 maart blijven restaurants gesloten. Daarna wordt bekeken of ze onder voorwaarden weer open kunnen. Het is daarvoor nodig dat het aantal IC-opnames per dag afneemt naar gemiddeld 10 per dag.

Welke regels gelden er voor de horeca?

Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

 • Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 1 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Tijdens de periode waarvoor de avondklok geldt, is afhalen niet toegestaan na 20:45. Bezorgen blijft wel mogelijk. Na 20:00 uur ’s avonds verkopen zij geen alcohol meer. Coffeeshops zijn na 20:00 gesloten.
 • uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
 • eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
 • eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
 • bedrijfskantines;
 • vliegvelden na de securitycheck.

Welke regels gelden er voor afhalen?

 • Let op vanaf 21:00 uur geldt de avondklok. Tijdens de periode van de avondklok is het niet toegestaan om na 20:45 uuraf te halen. Bezorgen van eten en drinken is wel toegestaan na 21:00 uur. De bezorger moet dan wel een Eigen Verklaring en een Werkgeversverklaring kunnen laten zien. 
 • Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet iedereen zich bij het afhalen houden aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke manier zij hier invulling aangeven.
 • Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan. Er mag alleen afgehaald worden. Ook het gebruik van fruitautomaten is bijvoorbeeld niet toegestaan. 
 • Afhaalrestaurants sluiten tijdens de avondklok om uiterlijk 1.00 uur. En zij verkopen na 20.00 uur geen alcohol meer.

Meer informatie 

Meer informatie op https://ondernemersplein.kvk.nl/horeca-regels-tijdens-corona.