Welke winkels zijn open en welke dicht?

Nederland is vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Het kabinet wil zo het aantal besmettingen omlaag krijgen. Als we minder mensen ontmoeten, is er minder kans om anderen te besmetten en kan het coronavirus zich lastiger verspreiden. Daarom zijn onder andere musea en theaters, casino’s en sauna’s, sportscholen, horeca en horecavoorzieningen van hotels dicht. Ook winkels die niet direct noodzakelijke spullen verkopen, zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, elektronicazaken, bouwmarkten, sieradenwinkels, sportwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Bezorgen is wel toegestaan. U kunt uw lokale ondernemer blijven steunen door uw aankopen bij hem of haar te blijven doen. Zoek op internet naar de bewuste lokale winkel, bestel online of telefonisch en uw bestelling wordt zo snel mogelijk bij u thuis bezorgd.

 

Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen (eten en drinken) worden verkocht, zijn wel open, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations. Winkels die naast andere producten ook levensmiddelen, drogisterijartikelen, diervoeding en dierbenodigdheden verkopen, mogen alleen open als dit hun hoofdassortiment is. Dat wil zeggen dat zij vóór de lockdown meer dan 70% van hun omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen, drogisterijartikelen, diervoeding- en benodigdheden.

Buitenverkoop

Een overzicht met winkels die open mogen zijn, staat op Rijksoverheid.nl. U kunt hier ook lezen dat alleen (week)markten, kerstbomen- en bloemenverkoop buiten zijn toegestaan. De markt kan dus doorgaan, maar er mogen alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) staan. Bloemenwinkels mogen buiten bloemen verkopen, maar andere winkels mogen niet buiten een kraam zetten.

Doe-het-zelf-winkels en bouwmarkten mogen open zijn voor het afhalen van bestellingen. Servicepunten van bijvoorbeeld Post NL, DHL, TNT of DPD mogen open zijn, maar alleen voor het aannemen van postpakketten en brieven. Locaties voor reparaties en onderhoud van bijvoorbeeld fietsen, auto’s, schoenen, telefoons en andere producten mogen ook open zijn.

Contactberoepen


Contactberoepen zoals kappers, rij-instructeurs, nagelstylisten, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten, dierenartsen, opticiens en tandartsen mogen hun werk uitvoeren. Bekijk hier de volledige lijst met contactberoepen waar u tijdens de lockdown terecht kunt. 

Wat betekent dit voor Rijswijk?

  • Ook in Rijswijk zijn de meeste winkels gesloten. Alleen de winkels die binnen de branches vallen die open mogen blijven, zijn geopend.
  • Op de website van winkelcentrum In de Bogaard kunt u vinden bij welke winkels u wel terecht kunt. Op de website van Oud-Rijswijk staan de winkels die in dat winkelcentrum open zijn.
  • De weekmarkten in Oud-Rijswijk en In de Bogaard gaan door met alleen kramen met levensmiddelen, drogisterijartikelen, diervoeding- en benodigdheden.

LET OP! Aangezien tweede kerstdag dit jaar op zaterdag valt, wordt de weekmarkt verplaatst naar donderdag 24 december 2020. Ook vindt de markt plaats op een andere locatie dan gebruikelijk. De markt vindt op 24 december 2020 plaats in het winkelcentrum van Oud Rijswijk. Aangezien niet alle kraamhouders aanwezig zijn, blijft een deel van het winkelcentrum beschikbaar voor parkeren. De Schoolstraat tot aan de Stadhouderstraat wordt afgesloten voor verkeer en parkeren.

  • Alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten, maar afhalen en bezorgen blijft mogelijk in de horeca.

En voor het boodschappen doen geldt uiteraard dat u zoveel mogelijk alleen komt.

U kunt uw lokale ondernemers door de crisis helpen door uw aankopen bij hen te bestellen en te laten bezorgen. Of het nu gaat om schoenen, een nieuw horloge, een lekkere parfum of een heerlijke maaltijd. Een bezoek aan de website van de betreffende winkel of gewoon een telefoontje is vaak voldoende. Uw lokale ondernemer zorgt er met liefde voor dat het bestelde artikel bij u terecht komt.