Week van Lezen en Schrijven van start

Eén op de zes volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven, in Rijswijk zijn dat ongeveer 5.500 volwassenen. En dat is best lastig bij boodschappen doen, een bezoek aan de dokter, op het werk of bij het vinden van werk. Daarom doet Rijswijk van donderdag 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) tot en met vrijdag 16 september 2022 mee aan de Week van Lezen en Schrijven. In deze week organiseren Stichting Lezen en Schrijven, gemeente Rijswijk, Bibliotheek aan de Vliet en Welzijn Rijswijk allerlei extra activiteiten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en (leren) lezen en schrijven. Wethouder Larissa Bentvelzen opende de Week van Lezen en Schrijven bij de Leesclub in Bibliotheek aan de Vliet.

 

Leesclub

Bij de Leesclub van het Taalhuis lezen de deelnemers samen met taalvrijwilligers een eenvoudig boek of artikelen uit de krant. Larissa Bentvelzen schoof tijdens de week van Lezen en Schrijven aan bij de groepjes en las een stukje mee. De deelnemers en taalvrijwilligers helpen elkaar met het lezen en het begrijpen van de taal. Want samen een boek lezen en met elkaar hierover praten, maakt lezen een stuk leuker.

Wethouder Bentvelzen: ‘Taal gebruik je elke dag. Daarom is het heel belangrijk om Nederlands te kunnen lezen, schrijven en praten. Om te kunnen praten met de mensen om je heen. Ons doel is om Rijswijkse inwoners met een taalvraag zo goed als mogelijk te helpen, daarvoor worden in Rijswijk allerlei activiteiten georganiseerd, zoals de Leesclub en het Taalcafé. En die activiteiten zijn niet alleen tijdens de week van Lezen en Schrijven, maar het hele jaar door. Door samen te werken met maatschappelijk organisaties in de stad willen we de laaggeletterdheid in Rijswijk tegengaan. Want door de Nederlandse taal te spreken, lezen en schrijven kunt u gemakkelijker meedoen.’

Taalactiviteiten in Rijswijk

Als u Nederlands lezen, schrijven of praten lastig vindt kunt u bijvoorbeeld langskomen in het Taalhuis. Zij helpen u graag en geven advies over wat het beste bij u past. Dit kan een activiteit in het Taalhuis zelf zijn, of een school of cursus in de buurt.

Tijdens de week van Lezen en Schrijven zijn er extra activiteiten, kijk voor een overzicht op www.rijswijk.nl onder ‘nieuws’

Foto: Wethouder Larissa Bentvelzen met de deelnemers taalclub