Vrijwilligersprijzen 2018 uitgereikt

Maandag 10 december heeft wethouder Björn Lugthart tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest de Vrijwilligersprijzen 2018 uitgereikt. In aanwezigheid van vele Rijswijkse vrijwilligers overhandigde hij de trofeeën aan Mohamed el Bouazaoui in de categorie Jongeren, Ruud en Ingrid Louman in de categorie Buurtinitiatief, de Hofbieb in de categorie Groepen en Anita Voortman in de categorie Individueel.

Winnaars Vrijwilligersprijzen 2018 (Foto Saskia Nelissen, Kasias Photo Art)
Vele vrijwilligers zetten zich dagelijks belangeloos in voor Rijswijk en maken het leven en de omgeving voor velen een stuk aangenamer. “Volgens wethouder Björn Lugthart die vrijwilligerswerk in zijn portefeuille heeft, verdienen alle vrijwilligers een prijs. “We kunnen niet zonder al die mensen die zich inzetten voor een ander en voor de samenleving. Zij zijn de ogen en oren in de wijken. Ze weten wat er speelt, helpen mensen op weg en wijzen ze zo nodig op de faciliteiten die er voor hen zijn. Door ieder jaar een aantal vrijwilligers een prijs te geven kunnen we de diversiteit van het vrijwilligerswerk laten zien en hopelijk anderen inspireren om ook vrijwilligerswerk te doen.”

2.100 stemmen

Voor de prijzen waren 15 personen en groepen, verdeeld over 4 categorieën genomineerd. Inwoners konden een maand lang op één genomineerde per categorie stemmen. Dat leverde in totaal ruim 2.100 stemmen op waarvan het merendeel via de website en een paar honderd met een papieren stemformulier in 1 van de 4 stembussen.

Jongerenprijs

De prijs in de categorie Jongeren ging met een groot aantal stemmen naar Mohamed el Bouazaoui. Mohamed doet  vrijwilligerswerk bij Stichting Amal. Deze stichting biedt huiswerkbegeleiding, Citotoetstrainingen, buurtcoaching en organiseert activiteiten voor kinderen in de buurt.

Stuwende kracht

In de categorie Buurtinitiatief, waarvoor ongeorganiseerde vrijwilligers en actieve inwoners in aanmerking komen, kregen Ruud en Ingrid Louman met een nipt verschil de meeste stemmen. Dit echtpaar is al jaren de stuwende kracht achter de jaarlijkse Sinterklaasintocht en de Avondvierdaagse in Rijswijk.

Lezen

In de categorie Groepen ging de prijs naar de Hofbieb. De papieren stemformulieren gaven hier de doorslag. In de Hofbieb in Onderwatershof kunnen bewoners van het woonzorgcentrum en de wijk boeken lenen. Ook organiseert de Hofbieb themaochtenden en (boeken)markten. De vrijwilligers van de Hofbieb maken het mogelijk dat senioren in Oud Rijswijk kunnen blijven lezen.

Dieren in nood

Anita Voortman kreeg de prijs in de categorie Individueel. Anita is vrijwilliger bij de Dierenambulance. Zij kan zich geen leven voorstellen zonder het helpen van dieren in nood. Dat dit door veel Rijswijkers wordt gewaardeerd, bleek uit het grote aantal stemmen op Anita.

Vrijwilligerstrofee

Alle winnaars ontvingen de Vrijwilligerstrofee en mogen zich een jaar lang ‘vrijwilliger van het jaar’ noemen. De uitreiking van de Vrijwilligersprijzen 2018 en de organisatie van het vrijwilligersfeest zijn tot stand gekomen via een samenwerking tussen de gemeente Rijswijk en het Vrijwilligerscentrum.