Voor 1 dag baas van de gemeente zijn

Het programma ‘Baas van Morgen’ van non-profitorganisatie JINC draait dit jaar om gelijke kansen op de werkvloer. Vandaag stonden CEO’s, directeuren en politici in heel Nederland hun stoel af aan ruim 550 kinderen van de basisschool en het vmbo. Ze gingen samen met hun ‘vervanger’ met dit thema aan de slag. Op de agenda stonden gespreksonderwerpen als hoe stop je discriminatie in het wervingsproces of hoe zorgt een werkgever ervoor dat iedereen op de werkvloer zichzelf kan zijn?


In Rijswijk was vmbo-leerlinge Farah Dehimi van het Vredenburch College voor een dag de baas. Zij kreeg met een bezoek aan het stadhuis inzicht in wat de gemeente doet. Farah besprak met burgemeester Bas Verkerk en wethouder Johanna Besteman (Onderwijs) over hoe gemeente en instellingen kunnen samenwerken om jonge Rijswijkers te helpen bij het kiezen van een opleiding die bij hun past. Daarna ging de leerlinge samen met wethouder Besteman op bezoek bij het Rijswijk Centre for Sustainable Geo Energy. Zij hebben uitleg gekregen over de energietransitie in het algemeen, aardwarmte, boortechnieken en de plannen voor het bijbehorende educatie- en informatiecentrum dat in de loop van dit jaar opent.

Het doel van ‘Baas van Morgen’ is om alle deelnemers een ervaring te bezorgen die leuk én nuttig is. Door een dag een organisatie te leiden, ontdekken de Bazen van Morgen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Bovendien krijgen ze een boost aan zelfvertrouwen en doen ze contacten op waar ze later op terug mogen vallen. De Bazen van Vandaag, steken op hun beurt weer iets op van de frisse blik en onbevangenheid van de kinderen.

Johanna Besteman (Onderwijs) geeft aan: “Het begint allemaal met onderwijs. Juist daar moet de ruimte zijn voor inbreng van de kinderen zelf. Het lijkt me daarom meer dan een gewenste ontwikkeling als kinderen meepraten in de vorming van hun toekomst. Dit kan goede kansen creëren! Ook in ons gemeentelijk beleid faciliteren we in onderwijsprogramma’s die de jeugd voorbereiden op de best passende keuze. De focus ligt hierbij op voldoende stageplaatsen, het voorkomen van uitval op school en een goede voorbereiding van leerlingen (en hun ouders) op het arbeidsproces.”
 

Vmbo-leerlinge Farah Dehimi speelde voor een dag de Baas van de gemeente Rijswijk, (Farah Dehimi, Johanna Besteman, Bas Verkerk)