Veiliger oversteken dankzij nieuwe LED technologie

Op de kruising Laan van Oversteen met de Laan van Vredenoord kunnen fietsers en bromfietsers sinds kort veiliger oversteken. De kruising is aangepast door de toepassing van oplichtende LED lampjes in het wegdek. Hierdoor is de verkeersveiligheid op de locatie aanzienlijk verbeterd.

In de oude situatie was de fietsstrook op de kruising niet duidelijk zichtbaar voor automobilisten, waardoor dit gevaarlijke situaties opleverde. Er deden zich verschillende ongevallen met fietsers en bromfietsers voor. Dat was de aanleiding om de inrichting van de kruising aan te passen.

LED lampjes

Om de veiligheid van de overstekende fietsers en bromfietsers op deze kruising te verbeteren, zijn er detectoren in het fietspad aangebracht. De fietsers en bromfietsers worden met behulp van radar gedetecteerd en vervolgens gaan er voor de naderende automobilist LED lampjes knipperen op het wegdek om er zo op te attenderen dat er (brom)fietsers aan komen. Hierdoor zijn ze beter zichtbaar.

Minder wachtrijen

Binnenkort wordt ook de rijstrookrichting aangepast op de Laan van Oversteen en zullen de verkeerslichten anders ingesteld worden. Dit moet er voor zorgen dat de wachtrijen vanaf de Laan van Oversteen naar de kruising met de Laan van Hoornwijck minder lang worden waardoor de fietsoversteek bij de Laan van Vredenoord niet meer geblokkeerd wordt.

Verkeersveiligheid

Wethouder Mobiliteit Björn Lugthart: “Met deze aanpassing is dit kruispunt aanzienlijk veiliger geworden. Dat is een mooi resultaat. En dit is niet de enige plek in Rijswijk die we aanpakken. Verkeersveiligheid is een belangrijk thema in Rijswijk. Daarom zetten we diverse acties op vanuit het Actieplan verkeersveiligheid. We zetten in op weginrichting, handhaving en voorlichting, om er voor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen.”