Start herontwikkeling Bogaard stadscentrum naar een nieuw en groen stedelijk centrum

Sterpassage Rijswijk CV (een samenwerking van 3W projects en AT Capital) en Gemeente Rijswijk hebben op vrijdag 30 september jl. de start van de herontwikkeling van de Sterpassage in Bogaard stadscentrum feestelijk ingeluid. Wethouder Armand van de Laar en Jaco Meuwissen van 3W real estate onthulden hierbij een duurzaam aandenken aan de Sterpassage: een circulaire bank gemaakt van vrijgekomen materialen uit de sloop van het voormalig winkelcentrum.

Wethouder Armand van de Laar en Jaco Meuwissen van 3W real estate onthulden hierbij een duurzaam aandenken aan de Sterpassage: een circulaire bank gemaakt van vrijgekomen materialen uit de sloop van het voormalig winkelcentrum.Duurzame sloop

Voorafgaand aan de realisatie van The Orchard wordt het winkelcentrum Sterpassage gesloopt. De sloopwerkzaamheden zullen begin 2023 worden afgerond. Bij de sloop van de Sterpassage wordt in het kader van duurzaamheid extra aandacht besteed aan het hergebruik van vrijgekomen materialen. Zo zijn de poten van de circulaire bank gemaakt van restbeton vanuit de Sterpassage en de zitting en leuning hebben een eerder leven achter de rug als onderdeel van de loopbrug in de Pr. Johan Friso Promenade.
 De bank is ontworpen en gemaakt in de TalentHub van Level 5: een organisatie met sociale impact waar nieuwe, circulaire producten worden ontwikkeld van hout en beton. Deze werd namens ontwikkelaar 3W real estate, AT Capital, aannemer ERA Contour en sloopaannemer Bnext.nl afgelopen vrijdag aangeboden aan Bogaard stadscentrum.

Project in Bogaard stadscentrum

Bogaard stadscentrum wordt ontwikkeld tot een veelzijdig, toekomstbestendig en eigentijds stadscentrum dat van alle gemakken is voorzien. Wethouder Armand van de Laar: “Decennialang was dit deel, de 'oude' Sterpassage, van de Bogaard een kenmerkende plek voor vele bezoekers uit het hele land. Velen hebben hieraan een herinnering opgebouwd. Maar het was erg verouderd en leegstaande panden maakten het ook niet meer een aantrekkelijk gebied. Vandaag is daarom een belangrijke stap gezet in de transformatie van het Bogaard stadscentrum van enkel winkelruimtes naar woonwerk-gebied. Met de start van het woonproject he 'The Orcthard' wordt de Bogaard steeds meer een stedelijk centrum dat zeer goed bereikbaar is met fiets en openbaar vervoer en waar straks mensen wonen en winkelen in een groene omgeving.” De gemeente Rijswijk zal het openbare gebied in en rondom Bogaard stadscentrum opnieuw aanleggen, waarbij rekening wordt gehouden met klimaatadaptie, biodiversiteit en vergroening.
 
Het project draagt, naast een vergroening en herinrichting van de openbare ruimte, met ruim 500 appartementen bij aan het reduceren van het woningtekort in de regio Haaglanden. Jaco Meuwissen, 3W real estate: “We zijn er trots op dat The Orchard wordt gebruikt als voorbeeldproject in het kader van winkeltransformatie, verduurzaming en de grote woningbouwopgave waar we in Nederland voor staan. Een prestatie welke is bereikt door een heldere ambitie en goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ons doel is een prettige leefomgeving te creëren waar de toekomstige bewoners elkaar kunnen ontmoeten, comfortabel wonen en gezellig winkelen.”

The Orchard

The Orchard I is ontworpen door De Zwarte Hond uit Rotterdam. Op de 4-laagse plint met winkels, parkeren, wonen en een groene daktuin voor bewoners, zijn twee woontorens van verschillende hoogten voorzien. Het gebouw biedt ruimte aan ruim 400 appartementen, meer dan 200 parkeerplaatsen en 1.000 fietsparkeerplaatsen. BARCODE Architects uit Rotterdam heeft The Orchard II ontworpen. The Orchard II biedt ruimte aan ruim 100 appartementen vanaf de eerste verdieping en 300 fietsparkeerplaatsen en is gelegen aan een nieuw plein waar ruimte is voor terrassen van de horecagelegenheden die in de plint zijn beoogd. Vanaf de eerste verdieping verrijst een eigentijds woonblok dat ‘verjongt’ naarmate meer hoogte wordt bereikt. Hierdoor ontstaan dakterrassen, die deels met groen worden ingericht.