Rijswijkse ouderen blijven fit en veilig doortrappen tijdens de workshop ‘Het nieuwe fietsen’

Op 15 september 2022 bracht wethouder Armand van de Laar (Mobiliteit) een bezoek aan sportcentrum de Schilp waar een cursus ‘Het Nieuwe Fietsen’ voor ouderen werd georganiseerd. De cursus is onderdeel van het programma ‘Doortrappen’, met de bedoeling om ouderen in Rijswijk te helpen en motiveren veilig en fit te blijven fietsen.

 

Veilig en fit blijven fietsen

“Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Ouderen fietsen graag en willen dat blijven doen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Doortrappen motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen”, aldus wethouder Armand van de Laar.

Workshops

De cursisten doen de hele ochtend mee aan allerlei workshops die zijn georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Rijswijk. Naast informatie over veilig fietsen en fit blijven, komen er tijdens de cursus ook praktijkonderdelen aan bod. Zo stond deze eerste dag tijdens het theorie gedeelte “plaats op de weg” en “vitaal op de fiets” centraal. Ook was er een fysiotherapeute uitgenodigd en legde de cursisten een parcours af op de fiets. Op 22 september volgt er nog een tweede cursusdag waarop de cursisten een dode hoek les krijgen en een fietsenmaker langs komt. Ook brengt André van Zomeren een bezoek om te vertellen over zijn prachtige initiatief duofietsen met bewoners van Woonzorgcentrum Onderwatershof.

Mede door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Zo kunnen ze gemakkelijker op bezoek bij familie en vrienden of een boodschap doen en kunnen ze zo lang mogelijk mee blijven doen in Rijswijk.

foto: Rijswijkse ouderen met wethouder Armand van de Laar in gesprek over veilig fietsen in het verkeer.