Rijswijk zet scanauto in voor parkeercontrole

De parkeercontroleurs van de gemeente Rijswijk hebben sinds vandaag een scanauto. Die auto helpt bij de controle van de ongeveer 10.000 parkeerplaatsen waarvoor een regeling geldt. Burgemeester Michel Bezuijen overhandigde vandaag officieel de autosleutels aan de controleurs.

Foto van de scanauto

Efficiënter controleren

In Rijswijk geldt een parkeerregeling (vergunning of betaald parkeren) in gebieden met een hoge parkeerdruk. Dit is nodig om de beschikbare parkeerruimte zo goed mogelijk te verdelen, parkeeroverlast te beperken en Rijswijk bereikbaar en leefbaar te houden.

"Om het systeem te laten functioneren is goede parkeercontrole noodzakelijk," zegt burgemeester Michel Bezuijen. "Daarom ben ik blij dat we vanaf nu gebruik kunnen maken van een scanauto. De auto maakt de parkeercontroles veel efficiënter, met meer dan 1.000 scans per uur. En de controles worden ‘eerlijker’, doordat alle straten waar een parkeerregeling geldt regelmatig aan bod komen. Dat moet iedereen stimuleren om te betalen voor parkeren in de betreffende gebieden."

Hoe de auto scant

De scanauto is uitgerust met camera’s en GPS op het dak. Daarmee scant de auto kentekens. Die informatie komt meteen terecht bij Handhaving, waar een automatische check volgt: is er betaald of heeft iemand een vergunning? Als dat niet zo is, krijgt de parkeercontroleur een seintje dat hij de auto extra moet controleren. De controleur volgt het traject van de scanauto op een scooter. Als er niet is betaald, volgt een naheffing.

De persoonsgegevens (kenteken en foto’s) worden binnen 48 uur vernietigd als er geen overtreding is. Anonieme scangegevens worden opgeslagen in een database. De gemeente kan deze informatie bijvoorbeeld gebruiken om de parkeerdruk te meten. Of om de parkeerregels te verbeteren.

Kijk voor meer informatie op www.rijswijk.nl/parkeren.