Rijswijk pakt overlast zwerfaval aan

Rondslingerend afval en zwervende vuilniszakken vlakbij ondergrondse afvalcontainers zijn vaak een doorn in het oog. Deze achtergelaten troep veroorzaakt overlast en trekt ongedierte aan. Als dit zwerfafval schadelijke stoffen bevat, wordt hiermee het milieu ernstig belast. “Dat moeten we veranderen in Rijswijk”, vindt Mark Wit, de wethouder die onder meer over openbare ruimte en milieuzaken gaat. “We willen een schone en gezonde omgeving voor iedere Rijswijker.”

 

Containertuintje met echte plantjes

Op dit moment ontvangt de gemeente Rijswijk op een aantal plekken veel klachten over zwerfafval en vuilniszakken bij afvalcontainers. Om dit probleem aan te pakken zet de gemeente Rijswijk een paar maatregelingen in om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de containertuintjes met echte plantjes, die rondom de afvalcontainer worden geplaatst. Dit tuintje waar de afvalcontainer in staat, verkleint de kans dat mensen hun vuilniszakken en zwerfafval naast de afvalcontainer zetten.

Schoolstraat

Verschillende locaties in Rijswijk hebben containertuintjes gekregen. Ook de afvalcontainers in de Schoolstraat kregen vandaag zo’n containertuintje. Mark Wit was erbij. “De tuintjes zorgen volledig voor zichzelf”, legt hij uit. “Ze vangen regenwater op en hebben dus geen extra water nodig. Hiermee maken we de stad een stukje groener en vrolijker.”

Je wordt gezien!

Opvallend en heel effectief (vooral in het donker) zijn de Solar Safety-ogen die de afvalcontainers in de Muziekbuurt voortaan scherp in de gaten houden. Deze Solar Safety-ogen zijn op een paal bij de afvalcontainer bevestigd. Er zitten lampen in de ogen die aanspringen door een bewegingssensor als iemand langsloopt om vuilniszakken weg te gooien. “Ervaring leert dat de kans groot is dat illegaal dumpen van vuilniszakken en zwerfafval wordt voorkomen”, zegt Mark Wit. Bij een aantal containers zijn ook hoge palen geplaatst waarop verlichting is bevestigd met een bewegingssensor, die aanspringt als er mensen in de buurt zijn.

Welke maatregelen zijn waar toegepast?

Avalex heeft vandaag bij vijf containerlocaties in Rijswijk maatregelingen uitgevoerd:

  • de Titus Brandsmastraat – containertuintjes
  • de Hendersonstraat – verlichting met bewegingssensor
  • het Waldhoornplein – containertuintjes en Solar Safety-ogen
  • de Schoolstraat – containertuintjes en verlichting met bewegingssensor
  • op de hoek Clavecimbellaan met Paukensingel – Solar Safety-ogen

Helden van Rijswijk

De aanleg van de containertuintjes, het plaatsen van Solar Safely-ogen en extra verlichting zijn maatregelen die vallen onder het actieplan Rijswijk Schoon. Met dit actieplan wil de gemeente Rijswijk de stad schoner maken. De Helden van Rijswijk helpen vrijwillig mee om de stad schoon te houden en het zwerfafval aan te pakken. “Een Held van Rijswijk is iedere Rijswijker die meehelpt onze mooie stad schoon te maken, bv. door een achtergelaten vuilniszak in de afvalcontainer te gooien of door zwerfafval op te ruimen”, laat Mark Wit zien. Uiteraard zal de gemeente Rijswijk zelf ook blijven controleren hoeveel afval en vuilniszakken op deze containerlocaties achterblijven. “We kunnen op deze manier in kaart brengen of de overlast van zwerfafval en illegale dump afneemt”, zegt Mark Wit.

World Cleanup Day 2022

Op zaterdagmiddag 17 september doet de Muziekbuurt in Rijswijk mee aan de World Cleanup Day 2022. Dan organiseert de Gemeente Rijswijk tussen 14.00 uur en 17.00 uur een gezellige en schoonmaakmiddag waar jong en oud aan meewerken. Iedere Rijswijker is van harte welkom!

Foto: Mark Wit, wethouder Energietransitie & Duurzaamheid bij de containertuin in de Schoolstraat