Rijswijk koploper in NK Tegelwippen

Rijswijk gaat groen! Het NK Tegelwippen is een groot succes: Rijswijk is met 67,79 gewipte tegels per 1000 inwoners nu koploper in de regio Haaglanden. Dat betekent dat Rijswijkse tuineigenaren al ruim 385 m2 tegels vervangen hebben voor gras en planten.

 

Helga Meijer is een van deze enthousiaste tegelwippers. Samen met haar vriend en 2 zoontjes woont ze in een eengezinswoning in Hoekpolder. Helga: ,,Ik ben geboren en getogen op een boerderij in de Achterhoek. Leven in en met de natuur is me met de paplepel ingegoten. Toen we hier in 2017 kwamen wonen, was de stenen achtertuin voor mij een doorn in het oog. De stenen lagen schots en scheef en echt lekker zitten kon je er niet. Ik werd er gewoon verdrietig van. We hebben besloten om eerst wat te sparen en het dan samen met een hovenier goed aan te pakken. Tegels eruit, groen erin!“

Bloemenpracht in het voorjaar

Helga heeft een auto vol tegels ingeleverd bij de Tegeltaxi. In ruil voor de tegels kreeg ze voor haar kinderen een snoeptuintje met gele framboos, aardbeien en kruiden. ,,Ik ben dol op eetbaar groen. Ik heb al veel fruit in mijn tuin.” Ook heeft ze nog 12m2 aan steen doorgegeven op de website van NK Tegelwippen. En voor iedere tegel, komt groen terug. Voor de nieuwe beplanting heeft Helga gekozen voor een mix aan bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten die op verschillende momenten in het jaar tot bloei komen.,,Zo hebben we het hele jaar door mooie kleuren in de tuin. We hebben alles zelf gestekt of bij een biologische winkel gehaald. Alles zit in de grond en nu hoeft het alleen nog maar te groeien. Ik kan niet wachten om het resultaat te zien, maar ik moet deze winter nog even uitzitten. Hopelijk wordt mijn geduld goed beloond met een bloemenpracht in het voorjaar.“

Bijen en groen nodig

Een groene omgeving is belangrijk voor Helga. ,,De aarde moet toekomstbestendig zijn voor onze kinderen en kleinkinderen. Daar hebben we groen en bijen voor nodig. Alle kleine beetjes helpen en iedereen kan een steentje bijdragen.” Daarom heeft ze in haar straat ook een boomspiegel geadopteerd. ,,Iedere spiegel wordt door een andere bewoner bijgehouden. En iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Zo krijg je een leuke mix aan groen in je straat. Een lust voor het oog, daar word je toch gewoon blij van!?”

Meer groen begint bij jezelf

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Rijswijk meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier. Ook is groen goed voor je gemoedstoestand: kleurrijke bloemen geven je een blijer gevoel dan grijze stenen. Meer groen begint bij jezelf. Je hoeft niet meteen je hele tuin aan te pakken, je kunt ook klein beginnen. Met een geveltuintje bijvoorbeeld. Dus haal die tegels eruit en geef er groen voor terug! De tegels kun je inleveren bij de tegeltaxi. Wil je de tegels hergebruiken voor bijvoorbeeld een insectenhotel of kruidenspiraal? Vergeet dan niet het aantal gewipte tegels door te geven op de website van het NK Tegelwippen. Rijswijk voor kampioen…of wie weet word je wel Wipper van de Maand!

Meer weten?

Het NK Tegelwippen vindt nog tot 31 oktober plaats. Meer informatie vind je op nk-tegelwippen.nl. In Rijswijk staat de tegeltaxi op zaterdag 1 oktober voor het laatst in Vrijenban aan de Reigerweg, ter hoogte van de Sniplaan. Kom je tegels ruilen?