Prijsuitreiking én eerste uitkomsten enquête lokale democratie

Deze week zijn de prijzen uitgereikt aan de deelnemers aan de enquête over de lokale democratie. Uit alle inzenders van de enquête heeft de computer een aantal namen getrokken van inwoners die in de prijzen zijn gevallen. In het stadhuis overhandigde de burgemeester een symbolische waardebon voor ‘Een dag meelopen met de burgemeester’. De inwoner die dit in ontvangst mocht nemen, krijgt zo een mooi inkijkje in hoe het lokale bestuur werkt. Ook is er een VIP-arrangement voor het Strandwalfestival uitgereikt en 25 waardebonnen die bij lokale winkels en bedrijven kunnen worden ingewisseld.

 

De enquête met vragen over hoe het gemeentebestuur werkt en hoe de samenwerking tussen gemeente en inwoners wordt ervaren, is door 415 inwoners ingevuld. Ook hebben bijna 230 ambtenaren, raadsleden en collegeleden de vragen beantwoord. Uit een eerste globale blik op de resultaten blijkt dat meer dan de helft van de respondenten vertrouwen heeft in het gemeentebestuur of hier neutraal tegenover staat. Uit de uitkomsten blijkt verder dat de gemeente over het algemeen meer moet luisteren naar de mening van de inwoners, duidelijk moet communiceren over hoe besluitvorming plaats heeft gevonden en over wat er besloten is. Ook hebben de meeste respondenten aangegeven dat de gemeente meer na moet gaan of inwoners tevreden zijn met het verloop en de uitkomst van de besluitvorming.

Op dit moment worden alle uitkomsten verwerkt zodat hieruit conclusies zijn te trekken. Als blijkt dat zaken anders of beter kunnen óf moeten dan zullen we dat binnen de gemeente oppakken. De enquête is een prima startpunt om te kijken hoe we nog beter kunnen samenwerken met de stad. Naar verwachting zijn de resultaten in september beschikbaar.