Petrusschool wint afvalrace

Met een gejuich dat je tien straten verder nog kon horen, namen leerlingen van de Petrusschool, winnaars van de Afvalrace, vanmiddag hun prijs uit handen van wethouder Armand van de Laar in ontvangst. Zij zijn nu de trotse bezitters van de wisselbokaal Helden van Rijswijk.

 

Honderdvijftig leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 hebben het afgelopen schooljaar een gebied in de omgeving van hun school geadopteerd en dat schoongehouden. Ze hadden hiervoor grijpers en handschoenen van de gemeente gekregen. Ook de Rehobothschool, Kentalis de Voorde en de Brederodeschool deden het afgelopen schooljaar mee aan de Afvalrace.

Leden van de Zwerfafvalbrigade vormden de jury: zij hebben driemaal de geadopteerde gebieden gecontroleerd en via een puntensysteem beoordeeld.

In de week van maandag 7 juni deden de scholen mee aan het tweede deel van de Afvalrace. Dat was een programma met een afvalscheidingsstormbaan, een afvalracequiz en een Afvalbingo. De scholen hadden vanwege corona ieder een eigen ochtend, er was geen gezamenlijk programma. Daar konden ze nog punten winnen om de wisselbeker binnen te halen.

De Afvalrace werd dit jaar voor het eerst gedurende het hele schooljaar gehouden. Vroeger was het een sport- en speldag aan het einde van het schooljaar.

Organisatoren van de Afvalrace zijn de gemeente Rijswijk, Haaglanden Beweegt, Sport Heroes en de Kinderrechtencoach. De race is een onderdeel van de campagne Rijswijk Schoon, waarmee de gemeente de strijd aanbindt tegen zwerfafval en andere vormen van vervuiling van de leefomgeving.

Na de zomervakantie kunnen basisscholen zich opgeven voor de volgende Afvalrace.

Leerlingen van de Petrusschool zijn supertrots op hun wisselbokaal nadat ze de Afvalrace hebben gewonnen (foto: Erwin Dijkgraaf).