Ophangen groot aantal mezenkasten

Binnenkort is de gemeente Rijswijk een groot aantal mezenkasten rijker. De komende weken worden 200 stuks in bomen gehangen die aan de Generaal Spoorlaan en in het Wilhelminapark staan. Het doel van deze actie is om extra nestgelegenheid te creëren voor onder andere de koolmees. Deze vogels eten graag eikenprocessierupsen, waardoor deze plaagdieren in aantal zullen afnemen.

 

De eikenprocessierups laat zich zien vanaf april, afhankelijk van wanneer de blaadjes aan de eik komen. Deze blaadjes vormen de voedselbron voor de rupsen. Op de rupsen zijn brandharen aanwezig die voor gezondheidsklachten bij de mens kunnen zorgen, denk daarbij aan hevig jeukende blaasjes. Rijswijk en ook andere gemeenten in de omgeving experimenteren al jaren met verschillende bestrijdingen, liefst zo natuurlijk mogelijk. De koolmees lijkt hierin een belangrijke rol te spelen.

Vorig jaar zijn er al zo’n 40 nestkasten opgehangen in bomen in de Karel Doormanlaan, bij een basisschool aan de Huis te Landelaan en de Daniël Catterwijckstraat. Studenten van het Wellantcollege hebben gedurende 2020 bijgehouden hoeveel kasten er in gebruik zijn geweest en hebben ze schoongemaakt. De conclusie is dat alle kasten één of meerdere malen voor een nestje zijn gebruikt. Een succesvolle actie dus en daarom wordt er een vervolg aangegeven. De locaties voor de nestkasten zijn bepaald aan de hand van de gemelde overlast van de eikenprocessierups.