Ontmoeting tussen dorp & stad - Nieuw kunstwerk op het Bogaardplein

Woensdag 6 oktober onthulde wethouder Johanna Besteman (Welzijn & Cultuur) samen met kunstenaar Paul de Reus een kunstwerk op het onlangs vernieuwde Bogaardplein. Tussen het groen staan nu vier figuren: een man, een vrouw en twee kinderen. Op de plek waar inwoners van Rijswijk elkaar treffen, verbeeldt dit kunstwerk een ontmoeting tussen stad en dorp. De gemeente Rijswijk heeft De Reus gevraagd speciaal voor het nieuwe plein een kunstwerk te maken.

       

De kunstwerken op het plein symboliseren een gezin. De man klemt een oude dorpskern in zijn armen en de vrouw sjouwt enkele torenhoge flats. Beide kinderen verdwijnen bijna achter de berg afval en bladeren die zij met zich meedragen. Waar de man en de vrouw met hun dorp en flats verwijzen naar de ontwikkeling van Rijswijk van dorp naar stad, lijken de kinderen meer betrokken bij het groen waarin ze zich bevinden. Het afval refereert aan de rommel die mensen in een park achterlaten.

Wethouder Johanna Besteman: ‘Kunst & cultuur dragen bij aan het welbevinden van onze inwoners. We willen dat meer inwoners in aanraking komen met cultuur. Ik ben enorm blij dat dat nu kan op het Bogaardplein wat een groen ontmoetingspunt is geworden voor jong en oud. Voor het ontwerp van de beelden hadden we de wens een toegankelijk kunstwerk te realiseren dat of ontmoetingen faciliteert of dat ontmoetingen op een symbolische wijze uitbeeldt. Dat is de ontwerper goed gelukt. Het kunstwerk is een enorme aanwinst voor Rijswijk. Het maakt onze kunstcollecties rijker. Ik ben trots dat zo’n bekend kunstenaar als Paul de Reus een bijdrage kon leveren.’

Paul de Reus (1963) geniet met zijn sculpturen en tekeningen landelijke bekendheid. Regelmatig maakt hij ook werk voor de openbare ruimte. Al zijn beelden getuigen van gevoel voor humor en absurditeit. Daarmee verbeeldt hij ons dagelijkse doen en laten, inclusief onze dromen en angsten.