Onderscheiding voor heldendaad

Gisteren ontving mevrouw Lindenhof de onderscheiding van de Koninklijke Maatschappij tot redding van Drenkelingen. Burgemeester Bas Verkerk overhandigde deze eervolle onderscheiding aan mevrouw Lindehof in het bijzijn van de brandweer en de moeder van de drenkeling.

 

Aanleiding voor deze onderscheiding was haar moedige optreden 5 september vorig jaar. Zij aarzelde geen moment toen er een oproep geplaatst werd over een jongen met autisme die werd vermist uit een speelparadijs. Mevrouw Lindenhof sprong direct op de fiets en is langs de sloten gaan rijden. Daar trof zij het jongetje aan. Samen met de inmiddels gearriveerde brandweer en politie heeft zij de jongen veilig uit de sloot weten te halen.

KMRD

Eeuwenlang gold in Nederland dat wie te water raakte, vrijwel zeker verdronk. In Amsterdam alleen al verdronken op een dag soms tientallen mensen. Daarom werd in 1767 door een aantal Amsterdamse notabelen De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen opgericht.

De doelen waren duidelijk: wegnemen van angst voor bewusteloze drenkelingen, stimuleren van onderzoek en voorlichting geven over het redden van drenkelingen.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (1767) bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Door de redders te eren en door voorlichting te geven over redden en reanimeren wil de Maatschappij zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. Veel slachtoffers zijn te water geraakt bij een ongeluk of komen bij het zwemmen in de problemen.

In 2017 kreeg de Maatschappij het predicaat ‘Koninklijk’. Sindsdien heet de Maatschappij officieel ‘Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen’.

De onderscheidingen zijn bedoeld om de redders te eren. Maar van de uitreiking gaat ook een voorlichtende werking uit. De bekendmaking van een reddingsactie leidt tot meer bewustzijn over het verkleinen van de risico’s op verdrinking en de mogelijkheden om het leven van een drenkeling te redden. Sinds de oprichting van de Maatschappij zijn er ruim 7.500 medailles uitgereikt.

De heer Overeinder,  burgemeester (wnd.) Verkerk, mevrouw Zakia, mevrouw Lindenhof, de heer Jongbloed (fotograaf: Tino van Dam)