Kunstwerk Novo Sion in RijswijkBuiten

RijswijkBuiten heeft een eigen kunstwerk: Novo Sion. Dit werk van beeldend kunstenaar Michiel Kluiters is vrijdag 12 oktober officieel gedoopt door wethouder cultuur Marloes Borsboom.

Het werk getiteld Novo Sion van beeldend kunstenaar Michiel Kluiters is vrijdag 12 oktober officieel gedoopt door wethouder Cultuur Marloes Borsboom (Foto Peter van Oosterhout)Novo Sion bestaat uit 16 grote schijven die in de stoepen en straten van de wijk zijn gezet. In de schijven heeft Kluiters steeds een andere voorstelling afgebeeld van de geschiedenis van dit gebied, in een reliëf van cortenstaal en beton. De naam Novo Sion verwijst ook naar de geschiedenis: naar het klooster Sion dat hier ooit stond.

Een leerzame audiotour

Om het verband tussen de nieuwe wijk en de geschiedenis van de plek verder te versterken, ontwikkelde Kluiters bij de schijven een speciale wandelroute met audiotour. De wandelroute is te vinden in de app 'Rondje Rijswijk', die u gratis kunt downloaden vanuit de App- of Playstore. Volwassenen en kinderen krijgen via de audiotour extra verhalen te horen over het Spook van Sion, een reislustige Romeinse mijlpaal en een muntschat.

Kiezen voor kunst

Aan de keuze voor Novo Sion ging een selectie vooraf. Eind december 2016 plaatste de kunstcommissie Rijswijk een advertentie in het kunstenaarsblad BK-info. Uit bijna 130 inzenders zijn zeven kunstenaars geselecteerd. Zij hebben hun schetsontwerpen in het voorjaar van 2017 aan de bewoners van RijswijkBuiten gepresenteerd. Vervolgens konden bewoners hun voorkeur uitbrengen. Dit is meegenomen in het advies van de kunstcommissie aan het het college van burgemeester en wethouders, dat uiteindelijk koos voor Michiel Kluiters.

Een eigen identiteit

Wethouder Marloes Borsboom is blij met de realisatie van het kunstwerk. "Novo Sion verbeeldt de verschillende lagen van de geschiedenis op een toegankelijke manier. Hiermee draagt het bij aan de identiteit van de wijk. Daarom vond ik het ook belangrijk dat de bewoners zouden meedenken over de keuze voor het kunstwerk. Met als resultaat dat ik hier vandaag samen met hen Novo Sion mag dopen. Een heel bijzonder moment."