Kinderrechtenambassadeurs overhandigen adviezen over speeltuinen en afval aan wethouder Mark Wit

De kinderrechtenambassadeurs zijn alweer ruim een jaar actief. In december nemen zij afscheid en in januari start een nieuwe lichting. Afgelopen dinsdag 15 november hebben zij tijdens de laatste reguliere bijeenkomst hun adviezen over speeltuinen en afval overhandigd aan wethouder Mark Wit.

 

De 19 kinderrechtenambassadeurs van 11 verschillende basisscholen hebben aan het begin van hun termijn vier thema’s met elkaar gekozen. De thema’s waren: Verkeer, Afval en Milieu, Speeltuinen, en Veilige omgeving. Hiermee zijn ze gedurende het hele jaar aan de slag gegaan en hebben adviezen geschreven over deze thema’s. De adviezen zijn bedoeld voor het bestuur van Rijswijk.

Speeltuinen voor iedereen

Afgelopen tijd hebben de kinderrechtenambassadeurs gewerkt aan de thema’s Afval en Milieu en Speeltuinen. De ambassadeurs hebben passende adviezen bedacht en deze hebben zij gepresenteerd en overhandigd aan wethouder Mark Wit.

In hun speeltuinadvies hebben de ambassadeurs rekening gehouden met alle doelgroepen. Zo willen zij meer uitdagende speeltoestellen voor kinderen van 9+ jaar, maar hebben ze ook gedacht aan de allerkleinsten. Zo viel het hen op dat er minder speeltoestellen zijn voor 0-2 jaar, terwijl ook voor deze leeftijdscategorie ruimte moet zijn. Zij stellen in hun advies: “Wij willen graag dat iedereen in Rijswijk zich kan vermaken in de speeltuinen.”

Waardevol

Mark Wit vindt het erg waardevol dat ook kinderen meedenken en advies geven aan het bestuur van de stad: “Op deze manier hebben zij invloed op wat er in hun leefomgeving gebeurt en wat er beter kan. Daarnaast weten zij als geen ander wat er onder hun leeftijdsgenoten speelt.”

Ook de kinderrechtenambassadeurs zien meerwaarde in het betrekken van jongeren bij wat er in Rijswijk gebeurt. Zo schrijven zij in hun adviezen over het thema Afval dat bijvoorbeeld prullenbakken en parkbankjes wel wat vrolijker mogen. Ze stellen voor om dit door jongeren te laten ontwerpen: “Dit kan in wedstrijdvorm. Hierdoor wordt de jeugd van Rijswijk erbij betrokken en kunnen zij hun creativiteit kwijt.”

De wethouder was enthousiast over de adviezen en gaat hier de komende tijd mee aan de slag. Op korte termijn zullen de kinderrechtenambassadeurs een schriftelijke reactie krijgen over wat er met hun adviezen is gebeurd. De kinderrechtenambassadeurs voelen zich echt gehoord en serieus genomen door het bestuur van Rijswijk.

Nieuwe ambassadeurs

De termijn van de huidige kinderrechtenambassadeurs zit er bijna op. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe kinderrechtenambassadeurs. Wil jij meedenken en -beslissen over wat er in Rijswijk gebeurt? Meld je dan aan als nieuwe kinderrechtenambassadeur. Aanmelden kan tot 18 november. Meer informatie vind je op onze website: Word jij de nieuwe kinderrechtenambassadeur van Rijswijk? | Inwoners