Kinderboekenweek in Rijswijk

Van woensdag 6 t/m zondag 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek! Het thema van dit jaar is ‘Worden wat je wil’, waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. De wethouders Johanna Besteman (Onderwijs) en Jeffrey Keus (Financiën) lezen voor op vier basisscholen in Rijswijk.

Wethouder Johanna Besteman: “Ik vind het belangrijk om voorlezen, zo vroeg mogelijk, te stimuleren. De Kinderboekenweek is hét moment om kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Dit is namelijk heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Dat begint als het even kan al bij de allerkleinsten met voorlezen, liedjes zingen en spelletjes doen.

Wethouder Johanna Besteman: “Ik vind het belangrijk om voorlezen, zo vroeg mogelijk, te stimuleren. Lezen en voorlezen is niet alleen leuk, maar van groot belang voor de spraak-en taalontwikkeling van kinderen. Daarom ontvangen alle Rijswijkse kinderdagverblijven, peuterspeelscholen en basisscholen ter gelegenheid van Kinderboekenweek 2021 een boekenbon van Kinderboekwinkel In de Wolken om leuke boeken en andere materialen aan te schaffen om het leesplezier van de kinderen te vergroten.”

Hele jaar door aandacht voor lezen

De gemeente Rijswijk ondersteunt het stimuleren van de (taal)ontwikkeling niet alleen in de kinderboekenweek of tijdens de Nationale voorleesdagen, maar het hele jaar door. Bijvoorbeeld door via het consultatiebureau de geboorte- en taaltas uit te reiken. Daarin zit informatie voor ouders over het belang van (voor)lezen, een boekje om samen met hun kind te lezen en de Boekstartbon. Met deze bon kunnen ouders van baby’s een boekje ophalen bij de Bibliotheek en daar hun kind gratis lid maken.

Ouders worden ook via het consultatiebureau gestimuleerd hun peuter naar een peutergroep te laten gaan. Voor peuters waar de Nederlandse taal leren moeilijk is, is er de peuterspeelschool waar extra taalaanbod is.

Voorleesexpress

Ook de basisscholen worden door de gemeente gesteund in hun taalonderwijs. In aanvulling op het onderwijs kunnen scholen een bijdrage krijgen om extra activiteiten te doen die de taalontwikkeling stimuleren. In Rijswijk kennen we de Voorleesexpress. Dat is een project waarbij een vrijwilliger 20 weken komt voorlezen voor ouders met kinderen. Dit is om gezinnen waar voorlezen niet vanzelfsprekend is, te ondersteunen en ouders te leren hoe zij hun kinderen kunnen voorlezen.