Kick-Off Week tegen Eenzaamheid

Maandagochtend 26 september was het, ondanks de regen, al vroeg druk bij lunchroom Bij Oma in De Bogaard. Tientallen bewoners kwamen opdagen voor de negende wijkestafette Een tegen Eenzaamheid! Met deze wijkestafette doet Rijswijk mee aan de landelijke Week tegen Eenzaamheid die van 29 september tot en met 6 oktober gehouden wordt. De nieuwe directeur- bestuurder van Stichting Welzijn Rijswijk Mieke Ruijgrok opende deze ochtend, zo ook wethouder Welzijn Gijs van Malsen. Ook de wethouder van Financiën en Economische Zaken Werner van Damme was aanwezig. Met zijn drieeen schonken ze thee en koffie uit en gingen in gesprek met de bewoners.

 

De Wijkestafette zorgt voor verbinding


De Wijkestafette is een project dat ontmoeten stimuleert in de gemeente Rijswijk. Samen eten is de manier om elkaar beter te leren kennen en te verbinden. Het idee van de Wijkestafette is dat een actieve wijkbewoner samen met een lokale ondernemer een eetmoment organiseert voor de wijk, buurt of appartementencomplex. Voor De Bogaard was dit initiatiefnemer en wijkbewoner Shadon Bindraban, zanger en muzikant van The Beatles of Bollywood. Bij Welzijn Rijswijk informeerde hij naar de mogelijkheden. 

Bindraban woont ruim vijf jaar met zijn vrouw tegenover De Boogaard. Hij is trouwe bezoeker van lunchroom Bij Oma en komt vaak met zijn kleinkinderen een broodje eten. “Meer samen zijn, maakt dat we minder alleen zijn. Van eenzaam naar samen één”, zegt Shadon. “Hoe mooi is het als we met de Wijkestafette een momentje kunnen organiseren voor bewoners in deze moeilijke tijden”.

De ondernemer van Lunchroom Bij Oma beaamt dit. “De mensen staan hier al om vijf voor negen voor de deur”, merkt Babiche van Lunchroom Bij Oma op. “We maken met iedereen een praatje en dan merk je dat mensen echt eenzaam zijn. Dat ene kopje koffie en dat ene sociale contact moment is heel belangrijk voor ze. Wij doen mee aan de Wijkestafette, omdat we als lunchroom maatschappelijk betrokken zijn”.

Wethouder Welzijn Gijs van Malsen omarmt dit initiatief. Ook hij zal aanwezig zijn en gaat graag in gesprek met de bewoners en bezoekers. “Maatschappelijk betrokken ondernemen en eenzaamheidsbestrijding gaan hand in hand”, zegt Gijs van Malsen. Collega wethouder van Damme beaamt dit.

Dit project wordt in samenwerking met de Gemeente Rijswijk en Welzijn Rijswijk mogelijk gemaakt.  “We vinden het heel fijn dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en de verbinding maken tussen verschillende werelden”. vertelt Mieke Ruijgrok, nieuwe directeur-bestuurder van Welzijn Rijswijk.

Fotograaf: Erwin Dijkgraaf